Hat napig ünnepel Kadhafi

Négyszáz táncossal, katonai zenekarokkal, légiparádéval és tűzijátékkal kezdődött kedden Líbiában a Moammer Kadhafi hatalomra kerülésének negyvenedik évfordulóját ünneplő, hatnapos rendezvénysorozat.

Este díszvacsorát adtak a meghívott külföldi vezetők tiszteletére, a tömegek pedig egy stadionban ünnepelhettek – amint leszállt az este, vagyis aznapra véget ér a böjt. Az egész országra kiterjedő ünnepségsorozat bevallott célja, hogy megmutassa a világnak: a sokáig szankciókkal sújtott Észak-Afrikai olajország ismét nyitott, és várja a befektetőket. A szervezők úgy fogalmaztak, hogy az ünnepség az olimpiai játékok megnyitójával vetekszik.

A rendezvénysorozaton számos magas rangú afrikai vezető részt vesz, akik már vasárnap Tripoliba érkeztek az Afrikai Unió csúcstalálkozójára – jelentette a Reuters. A líbiai vezetővel együtt ünnepelt Hugo Chávez venezuelai és Robert Mugabe zimbabwei elnökkel, valamint Omar Hasszan el-Bashirral, a szomszédos olajhatalom, Szudán elnökével is.

Kadhafi több tucat nyugati vezetőt is meghívott, ők azonban távol maradtak, és várhatóan később sem csatlakoznak az ünnepléshez. Líbiához való viszonyuk ellentmondásos, mivel az 1998-as Lockerbie merénylet egyetlen elítélt elkövetőjét, Abdel Baset Ali al-Megrahit hősnek kijáró tisztelettel fogadták, miután betegségére hivatkozva elengedték. Az évfordulós ünnepségről Berlusconi olasz miniszterelnök is távol marad; igaz, ő két nappal korábban ott járt, hogy megünnepelje az olasz–líbiai barátsági egyezmény első évfordulóját.

Kadhafi 27 éves volt, amikor 1969-ben – más fiatal tisztekkel szövetkezve – vértelen puccsal átvette a hatalmat, száműzte Idrisz királyt, és kikiáltotta a köztársaságot. Azóta ő lett az arab és a gaboni Omar Bongo júniusi halála óta az afrikai államfők korelnöke is. Líbia az elmúlt években tört ki az elszigeteltségből. Az Egyesült Államokkal azután nyílt lehetőség a diplomáciai kapcsolatok felújítására, hogy Líbia lemondott nukleáris-fegyverprogramjáról, kártérítést fizetett a Lockerbie merénylet áldozatainak, és elengedte az éveken át fogva tartott bolgár ápolónőket.

Az évforduló alkalmából az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet meglehetősen lesújtó képet festett a líbiai közállapotokról, a szabadságjogok hiányos érvényesüléséről – jelentette az MTI. Politikai pártot működtetni például még mindig tilos a közel hatmilliós országban.

Akasztás lézershow-al a tripoli ünnepségen
Líbia évforduló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.