Hat miniszterét ejtette a román kormányfő

A kormányátalakításról szóló döntés nem érinti a Demokrata-Liberális Párttal együtt kormányzó RMDSZ politikusai által irányított tárcát, de a megszorítások utáni népszerűségvesztés áldozata lett a gazdasági és a pénzügyminiszter is.

Hat miniszteri poszton hajtott végre személycserét csütörtökön Emil Boc román miniszterelnök. A kormányátalakításról szóló döntést Boc csütörtökön este jelentette be hivatalosan, miután az általa vezetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetősége szavazással elfogadta a javasolt személyi változásokat. Ennek értelmében távozik a gazdasági miniszteri székből Adriean Videanu, aki maga kérte, hogy felállhasson, mert - mint mondta - a PD-L végrehajtó elnökeként szeretné a párt ügyeinek szentelni erejét a továbbiakban. Helyére Ion Ariton kerül.

Sebastian Vladescu pénzügyminisztert Gheorghe Ialomitianu váltja, Gabriel Sandu helyett pedig mostantól Valerian Vreme irányítja a távközlési minisztériumot. A munkaügyi tárca új vezetője Ioan Botis, aki a leváltott Mihai Seitantól veszi át e tisztséget. A szintén távozni kényszerült Mihail Dumitru mezőgazdasági miniszter helyére Valeriu Tabara kerül. Radu Berceanu eddigi szállítási és közlekedési miniszter feladatkörét Anca Boagiu veszi át, aki 2005 és 2007 között európai integrációs miniszterként tevékenykedett.

Az alkotmány értelmében azonban az új minisztereket hivatalosan Traian Basescu államfő nevezi majd ki a miniszterelnök javaslata alapján.

Romániában már hónapok óta forgalomban voltak olyan nem hivatalos előrejelzések, hogy Boc kormányátalakításra készül, s hogy ebben a törekvésében az államfő is támogatja. A D-LP-vel együtt kormányzó RMDSZ miniszterei közül egyedül Cseke Attila egészségügyi tárcavezető menesztése merült fel, de őt Markó Béla pártelnök a napokban nyilvánosan is megvédte, mondván, irányítása alatt Románia nagy lépést tett az egészségügyi rendszer decentralizációja felé. Cseke nevét valószínűleg az öt újszülött halálával járó, augusztus 16-án kitört giulesti kórháztűz miatt rebesgették a menesztésre ítélt miniszterek között. Vele együtt posztján maradt Kelemen Hunor kulturális és Borbély László környezetvédelmi miniszter is.

A nemzetközi pénzintézetek, elsősorban a Nemzetközi Valutaalap nyomására meghozott súlyos jövedelemcsökkentő és szociális megszorító intézkedéseket felzúdulással fogadták a társadalom szinte minden rétegében, ezért bukaresti elemzők már régóta biztosra vették, hogy a kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) - amelynek maga Emil Boc az elnöke - fejek hullásával próbál enyhíteni egyre növekvő népszerűtlenségén.

A PD-L mögött álló - sokak szerint a párt- és kormánypolitikát diktáló -  Traian Basescu maga szabta meg a szeptember elejei határidőt arra, hogy Emil Boc leváltsa az alkalmatlannak bizonyult tárcavezetőket. Szerdán össze is ült a PD-L vezetősége a párt képviselőivel és szenátoraival, hogy együttesen értékeljék a miniszterek eddigi teljesítményét. Csütörtökön folytatódott az ülés.

Korábban számos változat látott napvilágot arról, hogy kiket cserélnek majd le. A most emlegetett nevek mind szerepeltek a találgatásokban.

A koalíciós partner Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormánytagjai közül csak Cseke Attila egészségügyi miniszter neve merült fel, de csütörtökön nem látszott valószínűnek, hogy a romániai magyar politikust is érintené a kormányátalakítás. Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke az elmúlt napokban kifejezetten kedvezően nyilatkozott a magyar  miniszter munkájáról, hangsúlyozva, hogy jelentős lépéseket tett az egészségügyi rendszer decentralizációja érdekében.

Médiaberkekben tudni vélik, hogy a PD-L-n belül többen magának Emil Bocnak a lemondását is szorgalmazzák, mivel szerintük a miniszterelnöknek nincs bátorsága a mostaninál is radikálisabb kormányátalakítást végrehajtani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.