Hat év börtönt kértek az ismert orosz ellenzékire

Alekszej Navalnijt sikkaszstással vádolják. Félhetnek tőle a Kremlben, mert a következő elnökválasztás utánig rács mögött tartanák.

Hat év börtönt kértek pénteken az orosz ügyésség Alekszej Navalnijra, az ismert orosz blogerre, a Vlagyimir Putyin ellen 2011 decemberében indult tiltakozássorozat egyik vezéralakjára. A Moszkvától 900 kilométerre zajló kirovi perben Navalénijt sikkasztással vádolják:  2009-ben a helyi kormányzó, Nyikita Belik tanácsadójaként 16 muillió rubellel (109 millió forinttal) károsított meg a Kirovlesz állami fakitermelő céget. amelyet egy üzletemberrel, Pjotr Oficerovval együtt rávett arra, hogy áron alul adjon el fát Oficerov cégének, a VLK-nak.

Alekszej Navalnij. Megdöbbent, de érti
Russian opposition leader and anti-corruption blogger Alexei Navalny attends a court hearing in Kirov July 2, 2013. Russian state prosecutors demanded a six-year jail sentence on Friday for protest leader Navalny, one of President Vladimir Putin's biggest critics, on charges of theft. Picture taken July 2, 2013. REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: CRIME LAW POLITICS PROFILE)

Bár a per ügyésze, Szergej Bogdanov nem a maximális, tízéves büntetést kérte Navalnijra, helyszíni jelentések szerint az ellenzéki aktivistát megdöbbentette a hat év is: feszült mosolyokat váltott a feleségével, majd az ügyvédjéhez fordulva így szólt: „Kit lep ez meg? Öt-hat évet vártunk amúgy is.”

Megfigyelők szerint a per legjelentősebb, amely Oroszországban ellenzéki személyiségeke ellen folyik azóta, hogy Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-vezért 2005-ben csalásért és adócsalásért nyolc évre börtönbe küldték. A Navalnij elleni vád meglehetősen gyenge lábakon áll, erről tanúskodik legalábbis, hogy a két hónapja tartó perben még a kormányzó, Belik vallomása is a védelem érveit igazolta.

Navalnij egy az állami korrupció ellen indított 2007-es online tiltakozással robbant be az orosz közéáletbe, most pedig egyértelműen Putyin bosszúját látja a kirovi per mögött, Ezzel szerinte a 2011 decemberi tüntetéssorozat és Kreml bírálata miatt akarják ellehetetleníteni. Az ellenzéki aktivista mostanában politikai ambíciókat dédelget: nemrég mondta, hogy szeptemberben indul a választáson Moszkva polgármesteri székéért, és megcélozza a 2018-ban megcélozza a Kremlt is. Mindennek csak az börtön lehet az akadálya, ha ugyanis az ügyészi igénynek megfelelően Navalnijt hat évre ítélik, az azt jelenti, hogy rács mögött tölti a 2018-as elnökválasztást is. Az igazságszolgáltatás egyébként semmit nem bízott a véletlenre: a per bírája a rá bízott 130 ügyben még senkit nem mentett fel. (Oroszországban ez amúgy sem divat. Felmentő ítélet az ügyek alig egy százalékában születik.)

Navalnij ellen a Kirovlesz-ügy miatt először 2010 decemberében emeltek vádat, de ezt bizonyítékok híján ejtették. Új vizsgálat két hónappal később indult, nem sokkal azután, hogy Navalnij „tolvajok és csalók” gyülekezetének nyilvánította a Putyin-féle kormánypártot, az Egységes Oroszországot. Mivel bizonyítékokkal ekkor sem sikerült előállni, tavaly áprilisban ezt a vizsgálatot is lezárták, az ügy pedig egészen addig aludt, amíg Alekszander Basztrikinnek, az Orosz Nyomozati Hatóság (SZKR) vezetőjének a rendeletére még egyszer megnyitották. Ha másról nem is, Basztrikin arról ismert, hogy tavaly halálosan megfenyegette az ellenzéki Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettesét, egy SZKR-szóvivő pedig mondta is, hogy ami Navalnijt illeti, annak, hogy folyamatosan gúnyolja a politikai vezetést, van némi köze az ellene indított perhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.