Hat évre ítélték a bostoni merénylő barátját

Hatévi szabadságvesztésre ítélték kedden Diasz Kadirbajevet, a két évvel ezelőtti bostoni maratonon elkövetett robbantásért halálra ítélt Dzsohar Carnajev egyik kazah barátját, aki elismerte, hogy félrevezette a nyomozást és tettéért bocsánatot kért az áldozatoktól és hozzátartozóiktól.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman - köztük egy 8 éves kisfiú - életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később, a rendőrséggel vívott tűzharc során életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. óta elkövettek.

A csecsen származású fivérek a robbantás után egy rendőrt is agyonlőttek.

Carnajevnek a szövetségi ügyészség által megvádolt három barátja közül Kadirbajev az első olyan, akit elítéltek. Egy másik kazah cserediákot, Azamat Tazsajakovot, Kadirbajev szobatársát tavaly augusztusban találta bűnösnek az esküdtszék, szintén a hatóság félrevezetése miatt. Egy másik fiatalembert, az etióp származású, amerikai állampolgárságú Robel Phillipost azért marasztalták el, mert hazudott a nyomozóknak.

Tazsajakov és Philipos ügyében a tervek szerint pénteken hirdetnek majd ítéletet. A második kazah vádlottra négyévi szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróság.

A két kazah a vád szerint azzal akadályozta a nyomozást, hogy megpróbált a Carnajev kollégiumi szobájából elemelt tárgyi bizonyítékokat - egyebek között egy laptopot és egy kiürített petárdákat tartalmazó hátizsákot - megsemmisíteni, illetve elrejteni. Az ügyészek azt nem feltételezték, hogy Carnajev három barátjának előzetes tudomása lehetett a készülő merényletről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.