Hat év börtön vár Szimbára

Háborús bűnök elkövetéséért 12 év börtönre ítélte a Nemzetközi Büntetőbíróság Germain Katanga egykori kongói hadurat.

A hívei által csak Szimbának nevezett 36 éves férfit márciusban találták bűnösnek gyilkossághoz és fosztogatáshoz nyújtott bűnsegédletért, de az ítélethirdetésre pénteken került sor Hágában. Ő a második ember, akit a Nemzetközi Büntetőbíróság fennállása óta elítéltek, írja a BBC.

A vád szerint Katanga állt annak a több száz embernek a lemészárlása mögött, akikkel 2003-ban végeztek az ország északkeleti, aranyban gazdag részében. A bíróság szerint Szimba volt az, aki beszerezte a gyilkos fegyvereket, egyebek között géppisztolyokat és machetékat. A bíró szerint a bozótvágó kések használata „különösen kegyetlen tett volt, amely hihetetlen szenvedést okozott" az érintetteknek. Az öldöklés hamar etnikai konfliktussá fajult, amelyben becslések szerint 50 ezren vesztették életüket.

A bíróságon felolvasott közlemény szerint azt a több mint hat évet, amelyet Katanga letartóztatása óta börtönben töltött, beszámítják a mostani ítéletbe, valamint pénzbüntetéssel sem sújtják. A férfi, aki a szóban forgó események idején mindössze 24 éves volt, annak köszönhetően úszta meg a súlyosabb büntetést, hogy a bíróság nem találta bűnösnek gyerekkatonák toborzásában, és szexuális bűnök elkövetésében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.