Harry Potter helyett Mao-t kaptak a kínaiak

Augusztusra halasztották a Harry Potter-filmek utolsó részének bemutatóját Kínában, mert a hatóságok azt szeretnék, hogy a lakosság inkább a Mao életéről készült kétórás opuszt nézze.

A kínai fekete piacon máris árulják Harry Potter és a Halál ereklyéi II. részét hamis DVD-ken, feltételezhetően külföldi vetítéseken készített felvétel alapján. A hír maga nem volna meglepő, hiszen Kínában virágzik a mozis feketepiac, ám ezúttal a szoksásonál is nagyobb a kereslet. A kínaiak ugyanis egyelőre nem láthatják a Harry Potter várva-várt utolsó részét, helyette a Mao életéről szóló filmet nézhetik.

A hivatalos pekingi bejelentés szerint a film kínai bemutatója majd csak augusztus 4-én lesz. A kínai filmszínházak ugyanis a Nagy Újjászületés Kezdete című, a Kínai Kommunista Párt megszületésének kilencvenedik évfordulójára készített szuperprodukciónak biztosítanak elsőbbséget, amelyet június végén kezdtek vetíteni. A szuperprodukcióban 150 kínai sztár szerepel.

A hazai filmgyártás támogatásának indoklásával egyébként is évente csak húsz új külföldi film forgalmazását engedélyezik. Most nem is csak a Harry Potternek kell várnia a romantikus elemekkel tarkított, kétórás opusz miatt. Késik többek közt a Transformers: Dark of the Moon bemutatója is.

"Nem új a jelenség. Amerikával ellentétben Kínában a filmek nem csupán termékek. Nagy fontosságot tulajdonítanak véleményformáló erejüknek és oktatási potenciáljuknak is" nyilatkozta a brit Guardiannak Li Hongyu filmkritikus. "De már sokkal jobb a helyzet, mint tíz évvel ezelőtt volt. Ma már legalább a Kommunista Párt nem teszi kötelezővé, hogy tagjai bizonyos filmeket elmenjenek megnézni" mondta.

Internetes oldalakon a Harry Potter-rajongók azzal viccelnek: elmennek megnézni a Nagy Újjászületés Kezdetét, hogy hamarabb elérjék a kívánt nézőszámot, illetve bevételt, és akkor talán nem kell augusztusig várniuk a bemutatóra. Ez talán nincs is messze, már az első három héten 46 millió dollár bevételt hozott a film.

Elemzők megjegyzik azonban: ennek az lehet az oka, hogy egyes városokban tömegével veszik a jegyeket a kormányhovatalok, önkormányzatok dolgozói számára. Egy északi városban állítólag százezer párttagnak vettek jegyet a filmre. Azt is nehéz lesz megtudni, hogy tetszik valójában a történelmi dráma a kínaiaknak: a népszerűbb internetes oldalakon letiltották az értékelést és a kommentelést a filmmel kapcsolatban.

A Nagy Megújulás Kezdete - a Mao-film plakátja
Beginning of the Great Revival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.