Háromszáz kínai harcol az IS oldalán

Megközelítőleg háromszáz kínai állampolgár harcol az Iszlám Állam (IS) kötelékében Irakban és Szíriában. Kína attól tart, hogy a szélsőséges fegyveresek rájuk is veszélyt jelenthetnek.

Az ázsiai ország aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy az IS felemelkedése a Közel-Keleten hatással lehet az egyébként is konfliktusokkal teli Xinjiang tartományra. Kína ennek ellenére nem szeretne csatlakozni az Egyesült Államok és szövetségesei által vezényelt katonai akciókhoz, melyet a dzsihádista szervezet felszámolása érdekében hoztak létre.

A Kínát irányító Kommunista Párt lapja, a People's Daily azt állítja, hogy a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) tagjai Törökországon keresztül utaztak Szíriába, hogy csatlakozzanak az ott zajló harcokba. A lap információi szerint az iraki kurd régiókban, Szíriában és Libanonban körülbelül háromszáz kínai szélsőséges harcol az Iszlám Állam oldalán.

A kínai vezetés az ETIM-et hibáztatja a Xinjianban elkövetett támadásokért. A tartomány a muszlim ujgur népcsoport otthona. A kormány információi azzal kapcsolatban nem pontosak, hogy hány kínai harcol a Közel-Keleten – írja a Reuters.

Kína szerint az ETIM fegyveresei az afgán-pakisztáni határ mentén is jelen vannak, és egy független államot akarnak létrehozni Xinjiang régióban. Külföldi szakértők azonban kétségbe vonják azt az állítást, hogy a szervezet összetartó lenne.

A kínai kormány Törökországot is kritizálta, amiért menedéket kínál az ujgur menekülteknek. Az ilyen segítség a kínaiak szerint biztonsági kockázatot jelent.

Az ujgur a török nyelvcsaládhoz tartozó muzulmán nép, tagjai Xinjiang lakosságának közel 45 százalékát teszik ki. A tartomány negyven százaléka han kínai. Az ujguroknak 1949-ig, egy rövid életű államuk is volt. Kelet-Turkesztán egy szabályozás után Kína részévé vált. Azóta nagy arányú kínai bevándorlás történt a régióban. Az ujgurok attól félnek, hogy a hagyományos kultúrájuk kipusztul és eltűnik.

A Xinjiang tartományban az idei erőszakhullámban közel 150 ember vesztette életét. Kína a zavargásokért az ujgurokat hibáztatja, akik szerint arra törekszenek, hogy független államot hozzanak létre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.