Háromszáz amerikai harcol az iraki szélsőségesek oldalán

Az Egyesült Államok mintegy 300 olyan amerikai állampolgárról gyűjt hírszerzési információkat, akik Irakban és Szíriában az Iszlám Állam (IS) elnevezésű dzsihadista milícia soraiban harcolnak - közölte szerdán a Washington Times című napilap vezető amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva.
Az amerikai média általában néhány tucatnyi amerikai dzsihadistával számol. A washingtoni konzervatív lap azzal kapcsolatban közölte eddigi becsléseknél nagyságrendekkel nagyobb feltételezett adatot, hogy kiderült, a hét végén Szíriában életét vesztette Douglas McAuthur McCain amerikai állampolgár, aki az IS oldalán harcolt az Egyesült Államok által támogatott Szabad Szíriai Hadsereggel szemben. A kaliforniai San Diegóba való 33 éves férfi 10 évvel ezelőtt tért át a kereszténységről az iszlám hitre. A családot az amerikai külügyminisztérium hétfőn értesítette az elhalálozásról, s azt kedden a Fehér Ház is megerősítette.

Egy másik amerikai, a Floridában felnőtt Moner Mohammad Abusalha egy júliusban nyilvánosságra hozott videó szerint öngyilkos merényletet hajtott végre Szíriában.

„Tudjuk, hogy több száz, amerikai útlevéllel rendelkező személy csatlakozott az IS-hoz Szíriában és Irakban" - jelentette egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes. Rámutatott, hogy ezek a dzsihádisták a hazatérésük után fokozott veszélyt jelentenek majd.

A Washington Times szerint az elmúlt hetekben az IS a közösségi oldalak segítségével próbált meg rémületet kelteni az Egyesült Államokban. A Twitteren egyebek között megjelent egy olyan éjszakai felvétel, amelyen a terrorszervezett kibontott zászlaja látható a Fehér Ház előtt. Egy másik, egy chicagói felhőkarcoló előtt készült fotó a következő szöveggel jelent meg a mikroblog-portálon: „Az államotokban vagyunk. A városaitokban vagyunk. Az utcáitokon vagyunk. Mindenütt a célpontjaink vagytok."

Mike Lyons nyugállományú őrnagy, a Truman Nemzeti Biztonsági Projekt főmunkatársa és a CBS elemzője szerint a 2001. szeptember 11. terrortámadás elkövetőivel ellentétben, akik csapatban működtek és évek alatt dolgozták ki a tervüket, az IS soraiból visszatérők magányos farkasként öngyilkos merényleteket követhetnek el a hazájukban, vagy sejteket toborozhatnak bonyolultabb akciók végrehajtása érdekében.

Aaron Miller, a Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpont alelnöke ezzel szemben úgy vélekedett, hogy Amerikában túlbecsülik a 10-15 ezer harcossal rendelkező IS jelentette fenyegetést.

Eközben a fiának szabadon bocsátást kérte Steven Sotloff amerikai újságíró anyja az IS vezérétől, Abu Bakr al-Bagdaditól a dubaji központú al-Arabíja televízió által szerdán leadott videoüzenetében. A 31 éves Sotloff szerepelt az IS múlt héten nyilvánosságra hozott videofelvételén, amely egy másik amerikai újságíró, James Foley lefejezéséről készült. A Foleyt meggyilkoló terrorista arra figyelmeztetett, hogy a még életben lévő amerikai túsz sorsa attól függ, hogy Barack Obama elnök milyen lépésre szánja el magát Irakban.

Obam kedden kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem hagyja megtorlatlanul, ha az állampolgárait bántódás éri és hangsúlyozta, és hogy IS-hoz hasonlatos rákfene gyökerestől való kiirtása nem lesz könnyű. Az anya, Shirley Sotloff egy nappal ezt követően hangsúlyozta, hogy senkit sem szabad olyan események miatt elítélni, amelyeket nem tud irányítani és hogy a fia nem felelős azért, amit az Egyesült Államok tesz. Szerinte a fia azért utazott a Közel-Keletre, hogy bemutassa a zsarnokok által elnyomott muszlimok szenvedését és mindig igyekezett a gyengéket megsegíteni. „Ő egy ártatlan újságíró" - mondta Shirley Sotloff, és arra kérte Bagdadit, aki magát az Iszlám Állam „kalifáját”, hogy engedje szabadon a gyermekét, akinek 2013 augusztusában veszett nyoma Szíriában.

A szíriai iszlamista al-Núszra Front által elengedett újságíró, Peter Theo Curtis szerdán családjának bostoni otthona előtt mondott köszönetet mindazoknak a bátor, eltökélt és nagylelkű embereknek, akik világszerte az ő kiszabadításán fáradoztak és külön háláját fejezte ki az amerikai kormánynak. Curtist két hónap híján két évvel ezelőtt Törökországban rabolták el. Az újságíró, aki katari közvetítéssel nyerte vissza szabadságát, Tel-Aviv érintésével tért haza.

Szíriában jelenleg legkevesebb három amerikai állampolgárt tartanak fogva. Sotloff mellett az IS túsza egy 26 éves, nyugati parti illetőségű női segélymunkás is, akiért cserébe a terrorszervezet 6,6 millió dollárt követelt, valamint azt, hogy bocsássák szabadon a Lady al-Kaida néven ismertté vált Áfija Sziddikit. A pakisztáni születésű neurológust azért ítélték 86 évi szabadságvesztésre, mert azt tervezte, hogy piszkos bombával, ebola-vírussal vagy vegyi fegyverrel intéz támadást az Egyesült Államok ellen.

Feltételezések szerint a szíriai kormányerők túsza lehet Austin Tice houstoni szabadúszó újságíró. A volt tengerészgyalogos 2012 augusztusában tűnt el Szíriában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.