Háromötödöt is besöpörhet a francia baloldal

A meggyőző többséget a francia szocialisták (PS) a kommunista Baloldali Fronttal és a zöldekkel összefogva érhetik el a nemzetgyűlési választások vasárnap esedékes második fordulójában.

A pénteki felmérések mind azt mutatják, hogy a Francois Hollande köztársasági elnök mögött felsorakozó „vörös rózsások” egyedül valószínűleg nem érik el a háromötödös többséget a törvényhozás alsóházában: a közvéleménykutatások szerint a PS 295-330 helyet szerez meg az 577 fős parlamentben, s így önmaga is kormányt alakíthat majd.

Többen felvetik, hogy a szocialistáknak milyen veszteséget jelenthet az élettársak háborúja. Hollande jelenlegi élettársa, Valérie Trierweiler ugyanis egy Twitter-üzenetben egyértelműen az államfő korábbi partnere és gyermekeinek anyja, Segolene Royal ellen foglalt állást. Royal a híres kikötővárosban, La Rochelle-ben kíván mandátumot szerezni.

Baloldali szövetségeseikkel, a kommunista Baloldali Fronttal és a zöldekkel összefogva viszont a szocialistáknak meglenne a háromötödös többségük. Ez óriási diadalt jelentene az UMP-vel szemben, az eddig kormányzó jobboldali formáció eddig az Hollande-dal szemben májusban alulmaradt korábbi konzervatív államfő, Nicolas Sarkozy pártja volt.

A PS sikere nagy lökést adhatna más európai baloldali erőknek, így például a német SPD-nek. Európa vezető gazdasági hatalmában 2013 szeptemberében parlamenti választásokat rendeznek. Az SPD-t vezető trojkát, Sigmar Gabrielt, Frank-Walter Steinmeiert és Peer Steinbrücköt Hollande a héten fogadta rezidenciáján, az Élysée-palotában.

A szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Front (FN) akár négy képviselőt is küldhet. Az FN-t „családi vállalkozásként” vivő Le Pen-klánból ketten is bejuthatnak. A pártalapító Jean-Marie Le Pen leánya, az FN élén álló Marine Le Pen, valamint a veterán politikus unokája, Marion Maréchal-Le Pen is.

Második fordulót 541 körzetben rendeznek, harminchatban már a június 10-i első fordulóban eldőltek a dolgok. Három jelöltes csata harmincnégy körzetben lesz, huszonnyolcban érdekelt a Nemzeti Front is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.