Háromnapos gyász Nigériában

Tegnap egy utasszállító repülőgép lakónegyedbe csapódott Lagosban. A balesetet senki sem élte túl, több mint 150 áldozat van. Országszerte három napig gyászolják őket.

A Boeing MD-83-as gép egy lagosi lakónegyedbe csapódott, majd kigyulladt. A mentést azonnal megkezdték, de hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a gépen senki sem élte túl a balesetet, ráadásul a mentés az éjszaka közeledtével egyre nehezebbé vált. Azt viszont még nem tudni, hogy a baleset helyszínén hány ember halt meg. Szerencsére a gép nem lakóházakba csapódott, hanem egy bútorboltba és egy nyomdaüzembe. Mivel vasárnap volt, ezek az épületek nagyrészt üresek voltak.

Senki sem élte túl a balesetet
People gather near the engine of a plane, after it crashed into a neighbourhood in Ishaga disrict, an outskirt of Nigeria's commercial capital Lagos June 3, 2012. There were no survivors among the 147 people on board a domestic passenger aircraft that crashed in the Nigerian city of Lagos on Sunday, an official of the National Emergency Management Agency (NEMA), told Reuters. REUTERS/Akintunde Akinleye (NIGERIA - Tags: DISASTER TRANSPORT TPX IMAGES OF THE DAY)

A helyszínre rengeteg nézelődő érkezett, és sokan segíteni akartak a mentőcsapatoknak, többen locsolócsöveket hoztak a helyszínre, hogy megpróbálják eloltani a lángokat. A katonák azonban próbálták elkergetni a tömeget, a szemtanúk szerint korbácsot és az öklüket is használták. A helyi lakosok közül páran erre kövekkel dobálták meg a katonákat.

A gép Abujából tartott Lagosba, amikor lezuhant és kigyulladt. A repülő darabjai szétszóródtak a területen, az utasok maradványait egy épületben gyűjtik össze. – Hallottunk egy nagy robbanást, először azt hittük, hogy egy gázpalack az. Aztán többet is hallottunk, és kirohantunk az utcára, szörnyű volt – mondta az egyik közeli bárban időző szemtanú.

Goodluck Jonathan nigériai elnök háromnapos gyászt hirdetett, és bejelentette, minden lehetőt megtesz, hogy kivizsgálják, mi történt. Az elnök szerint a baleset „még mélyebb szomorúságba taszította a nemzetet, amely már így is sok ártatlan áldozatot gyászol, akiket a bauchi templomrobbantásban vesztettek el.”

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a balesetet. Az idő ugyan borús volt, de nem volt vihar. Lehet, hogy a gépben volt a hiba, nemrég ugyanis egy ugyanilyen típusú gép technikai problémák miatt kényszerleszállást hajtott végre. Az is egyre kérdésesebb, hogy a légi közlekedés általában mennyire biztonságos Nigériában. Az utóbbi évtizedben ugyanis ez a negyedik repülőgép-baleset, amelyben több mint százan haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.