Háromnapos gyász Lettországban

Ötvenegyre emelkedett szombat reggelre a rigai tetőomlás halálos áldozatainak száma, további halottakat keresnek a romok alatt. Lettországban háromnapos gyász kezdődött.

A lett főváros egyik bevásárlóközpontjában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető, szombat reggel 150-200 négyzetméternyi területet átvizsgálása volt még hátra. Péntek estig negyvenhét holttestet találtak, szombat reggelre további négy halottra bukkantak, és nem tudni még, hányan lehetnek a törmelékek alatt. A Leta lett hírügynökségre hivatkozó jelentések szerint mintegy negyven ember szenvedett sérüléseket, harminchármat kórházban ápolnak.

A bevásárlóközpont teteje csütörtökön részlegesen beomlott, majd egy másik darabja rászakadt a mentést végző tűzoltókra, emiatt közöttük is legalább három halálos áldozat van, a mentést végzők közül tíz ember megsebesült.

Továbbra sem tudni pontosan a tragédia okát. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a hatóságok azt vizsgálják, hogy a balesetet rossz tervezés, hibás kivitelezés vagy a tetőn tárolt építési anyag okozta-e. A belvároshoz közeli, 2011-ben épült bevásárlóközpont tetején ugyanis egy télikert és játszótér létesítésén dolgoztak. Az orosz Vesztyi televízió úgy értesült, hogy az áruház tetejére a munkákhoz homokot és más építőanyagokat halmoztak fel, aminek a csütörtöki folyamatos esőzés miatt megnőtt a súlya, emiatt omolhatott le a tető.

Lettországban a tragédia miatt szombattól háromnapos gyászt rendeltek el. Emiatt lemondtak számos kulturális rendezvényt, köztük koncerteket és színházi előadásokat, és elmaradnak a tervezett sportesemények. Több televíziós csatorna e három napon nem közvetít reklámokat, némelyik törli programon lévő több műsorát is.

Szentkép az összeomlott rigai plázát lezáró kordonon
An Orthodox icon is placed at a police barrier in front of a collapsed supermarket (rear) in Riga early November 23, 2013. Rescue workers pulled bodies from the ruins of the collapsed supermarket in the Latvian capital Riga on Friday as the death toll rose to 52 in the Baltic state's worst disaster in decades. REUTERS/Ints Kalnins (LATVIA - Tags: DISASTER BUSINESS RELIGION)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.