Háromezren gyanúsak Franciaországban

Ízlelgessük a számot. Hetesszáz. Harminc. Öt. Millió. Euró. Ennyit költ terrorellenes intézkedésekre a francia kormány.

A párizsi terrortámadásokat követően a francia kormány az elkövetkező három évben 735 millió eurót irányoz elő terrorellenes intézkedésekre - jelentette be a szerdai kormányülés után Manuel Valls miniszterelnök. Francois Hollande államfő délután azt is megerősítette, hogy a hadseregben fékezik a létszámleépítés ritmusát: az eredetileg tervezett 26 ezer megszűnő munkahelyből 7500-at megtartanak.

Manuel Valls a csomag ismertetésekor elmondta, hogy a titkosszolgálatoknak mintegy 3 ezer embert kell megfigyelés alatt tartaniuk. "Jelenleg közel 1300 olyan ember, francia és Franciaországban élő külföldi állampolgár áll megfigyelés alatt, akiknek közük van szíriai és iraki terrorista hálózatokhoz. Ez 130 százalékos emelkedés egy év alatt" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a kormányfő. "Ehhez jön még 400-500 olyan ember, akik régebbi hálózatokban érintettek, plusz még a legfőbb aktív személyek a frankofón internetes dzsihadista szférában. Ez összesen 3 ezer megfigyelt" - tette hozzá.

A terrorizmus elleni szerveknél 2680 új munkahelyet hoz létre a kormány az elkövetkező három évben, ebből 1400 a belügyminisztériumban, 350 az igazságügyi és 250 a védelmi tárcánál jön létre.

A hírszerzés terrorelhárítási részlege 1100 fővel bővül, 500-an a belbiztonsági igazgatást erősítik, 500 új állás jön létre a hírszerzés területi szerveinél és százzal többen fognak dolgozni a rendőrség hírszerzési igazgatóságán. A kiemelt személyek és a határok védelmét, valamint a rendőrség légijárműparkját megerősítik. Az új állások létrehozása 425 millió euróba kerül.

"Ezeket a kiadásokat megtakarítással kompenzáljuk, az állami kiadások leszorításával, évről évre" - jelezte Valls. A miniszterelnök szerint a közterületen dolgozó rendőrök védelme elsőbbséget élvez, ezért olyan új felszerelésekkel, golyóálló-mellényekkel és sisakokkal látják el őket, amelyek a támadó fegyverekkel szemben is ellenállók.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a börtönökben jelenleg szolgálatot teljesítő 182 imám mellé további hatvan muzulmán vallású egyházi segítőt vesznek fel, valamint öt olyan börtönkörzetet hoznak létre, ahol külön zárkákban tartják fogva a radikális iszlamista elítélteket. Eddig egy ilyen hely működött kísérleti jelleggel a fresnes-i fegyházban, Párizs egyik elővárosában, ahol 23 dzsihadista tölti büntetését. Az elkülönítés célja, hogy megakadályozzák a radikális vallási igehirdetést és a nyomásgyakorlást az elítéltek között, s a radikalizálódott emberekkel külön-külön tudjanak foglalkozni a fegyőrök.

A kormány egy internetes oldalt is létrehoz a nagyközönség számára, amelyen a dzsihadista toborzás elleni küzdelem eszközeiről tájékoztat.

Terrorizmussal kapcsolatos cselekményért elítélt vagy gyanúba keveredett emberekről külön nyilvántartást vezetnek ezután a hatóságok egy bíró felügyelete alatt. Az érintett személyeknek meghatározott időkben be kell jelenteniük a lakcímüket, minden lakhelyváltozásukat jelezniük kell és azt is be kell jelenteniük, amikor külföldre utaznak.

A radikalizálódás megelőzésére 60 millió eurót költ a következő három évben a kormány.

Valls arra is ígéretet tett, hogy "a következő hónapokban" egy új hírszerzési törvénytervezet kerül a parlament elé, amely a titkosszolgálati szerveknek új jogi eszközöket biztosít a feladatuk teljesítéséhez, "garantálva a tevékenységeik külső és független ellenőrzését".

A francia elnöki hivatal délután azt közölte, hogy Francois Hollande döntése értelmében az eredetileg tervezettnél 7500 állással kevesebb szűnik meg 2015 és 2019 között a hadseregben, ezért az államfő a hadsereg átszervezéséről szóló törvény módosítását kérte a parlamenttől még a nyár előtt.

Az eredetileg tervezett létszámleépítés 30 százalékkal csökken, s a tervezett 26 ezer helyett csak 18 500 állás szűnik meg. Az idénre tervezett létszámleépítés így nem 7500 fős, hanem csak 6 ezer fős lesz. Hollande egy héttel a párizsi terrortámadásokat követően már jelezte, hogy a "kivételes helyzetre" való tekintettel a leépítések ritmusát a hadseregben fékezni kell. A francia hadseregben 2013 végén 280 ezer katona és polgári alkalmazott dolgozott. A 2008-tól 2014-ig tartó periódusban már 54 ezerrel csökkent a hadsereg létszáma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.