Svéd lapokban újra megjelent Mohamed próféta karikatúrája

Három svéd lap szerdán leközölte azt a karikatúrát, amely kutyatesttel ábrázolja Mohamed prófétát.

A stockholmi Dagens Nyheter és Expressen, valamint a malmői Sydsvenska Dagbladet című lapokban azt követően jelentették meg a rajzot utánnyomásban, hogy egy nappal korábban az ír hatóságok őrizetbe vettek hét személyt, akiket a karikatúra alkotója, a svéd Lars Vilks meggyilkolásának tervével gyanúsítanak.

Az ír rendőrség közlése szerint a hét személy közül kettő algériai, kettő líbiai, egy palesztin és egy horvát, valamint egy amerikai nő, ez útóbbi az egyik algériai gyanúsított felesége. Nevüket nem hozták nyilvánosságra. Az írországi letartóztatás előtti nyomozásban lapértesülések szerint az FBI is szerepet játszott.

A Dagens Nyheter közölte olvasóival, hogy a rajzot az írországi hír illusztrációjaként mellékelte. Az Expressen indoklása szerint a szólásszabadság jelentőségét akarta hangsúlyozni a karikatúra megjelentetésével. A Sydsvenska Dagbladet pedig szerkesztőségi cikkében azt írta: "Vilks nem érezheti magát egyedül. Az ellene irányuló fenyegetés az összes svéd elleni fenyegetés".

Vilks karikatúrája 2007-ben jelent meg először a Nerikes Allehanda című örebrói napilapban. A szatirikus ábrázolás nagy vitát váltott ki Svédországban és külföldön is. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik szárnya akkor 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Vilks és 50 ezret a rajzot közlő lap főszerkesztője, Ulf Johannson fejére.

Januárban Vilks már kapott fenyegető telefonhívást, a rendőrség közlése szerint Szomáliából, amelyben emlékeztették a Kurt Westergaard dán karikaturista elleni baltás támadásra. Westergaard a Jyllands Posten hasábjain közölt, még 2005-ben több karikatúrát is a szakálas Mohamedről, egyiken turbánjában bombával. Mint emlékezetes, akkor az egész muzulmán világban hatalmas tiltakozó hullám indult el. Az iszlám súlyos sértésnek ítéli a próféta ábrázolását. A dán rendőrség előzetes őrizetben tartja azt a 27 éves férfit, aki rátámadott a dán karikatúristára, s azt feltételezik, hogy éppen az al-Kaida egyik szomáliai csoportjához, az al Sahabhoz kötik szálak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.