Egyenlőség a román koalíciós társak között

Ügyes államelnöki csellel egyenlő eredményt ért el vasárnapi EP-választásokon a román nagykoalíció két partnere. A hivatalos végeredmény szerint a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt választási szövetsége (SZDP-KP) nyerte ugyan a választásokat, 31,07 százalékos eredménnyel, de nem szerzett több mandátumot, mint ellenfele, a Demokrata-Liberális Párt (D-LP). Egyformán tizenegy képviselőt küldhetnek az uniós törvényhozásba.

Az RMDSZ égisze alatt futó "magyar összefogás listája" 8,92 százaléknyi szavazatot kapott, így három képviselője lesz Brüsszelben: Tőkés László, Winkler Gyula és Sógor Csaba, ugyanazokat tehát, akik az erdélyi magyarságot az EP-ben eddig is képviselték.

A választásokon a több mint 18 millió román állampolgárságú választónak csupán a 27,67 százaléka jelent meg az urnáknál. Az erdélyi magyarság az országos átlagnál magasabb, mintegy másfélszeres arányban szavazott. Élen járó magyarlakta megyék voltak: Hargita (40,87%), Szilágy (40,10%), Kovászna (36,06%). A részvételi ranglista végén kullogott Szeben (21,19%) és Temes megye (22,21%).

A hivatalos eredmények szerint a sorrend a következő: SZDP-KP 31,07%, D-LP 29,71%, Nemzeti Liberális Párt (NLP) - 14,52%, RMDSZ - 8,92%, Nagy-Románia Párt-Új Generáció Pártja választási szövetség (NRP-ÚGP) - 8,65%, Elena Basescu független jelölt - 4,22%, Kereszténydemokrata Nemztei Parasztpárt (KNDPP) - 1,45%, Pavel Abraham független jelölt - 1,03%, Polgári Erő (PE) - 0,40%.

Az eredmények alapján az SZDP-KP 11, a D-LP 10, az NLP 5, az RMDSZ és a NRP-ÚGP 3-3 mandátumra jogosult, a 33. mandátumot pedig Elena Basescut illette meg. Csakhogy az államfő függetlenként bejutott lánya már vasárnap este újra belépett a D-LP-be, így a két nagykoalíciós partner egyenlően 11 mandátummal rendelkezik. Az NLP 5, az RMDSZ és a NRP-ÚGP 3-3 mandátumot szerzett.

Az országos átlag másfélszeresét kitevő magyar részvétel nyomán Hargita és Kovászna megye mellett a magyar lista Maros, Szatmár, Szilágy és Bihar megyében is győzött.
Kolozs megyében a magyar összefogás a második helyet szerezte meg, 22,51 százalékkal.

Markó Béla gratulált Winkler Gyulának és Sógor Csabának, de Tőkés Lászlónak, a lista első helyezettjének is, akivel, mint fogalmazott, „együtt voltunk, együtt munkálkodtunk az összefogás listájának érvényesítéséért, és azt gondolom, hogy ezután is együtt kell munkálkodnunk". Az RMDSZ elnöke és Tőkés László köszönetet mondott a magyar választóknak a kiemelkedő teljesítményért.

 

Tőkés László királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listavezetője (b) érkezik, hogy leadja szavazatát Nagyváradon az európai parlamenti választáson. Mellette Szilágyi Zsolt a Magyar Ös
Tőkés László királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség listavezetője (b) érkezik, hogy leadja szavazatát Nagyváradon az európai parlamenti választáson. Mellette Szilágyi Zsolt a Magyar Ös
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.