Három nő az új iráni kormányban

Mahmúd Ahmadinezsád három nőt óhajt bevenni az új teheráni kormányba. Az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta Iránban még nem volt női miniszter.

Mahmúd Ahmadinezsád vasárnap az állami televízióban jelentette be, hogy egy nőt az egészségügyi tárca, egy másikat pedig a népjóléti minisztérium élére akar állítani. A harmadik miniszteri posztra kiszemelt női jelöltjét, illetve annak tárcáját egyelőre nem nevezte meg. Amhadinezsád kormánylistáját szerdán terjeszti a parlament elé elfogadásra.

Ahmadinezsád női hívei

Iránnak a sah uralma idején már volt egy női minisztere, aki 1968 és 1977 vett részt a kormány munkájában. Az iszlám forradalom győzelme után korrupciós vádak alapján kivégezték. Televíziós beszédében Ahmadinezsád úgy fogalmazott, hogy a "tízedik elnökválasztással új korszakba léptünk... a körülmények teljesen megváltoztak, és az új kormány jelentős változásokra készül". Közölte azt is, hogy a hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériumának az élére vallási ügyekben illetékes egyik tanácsadóját jelöli. Az iráni média a múlt hónapban számolt be arról, hogy a tárca eddigi birtokosát, Golamhoszein Mohszeni-Edzseit menesztették posztjáról.

A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség egy tekintélyes iráni politikust idézve arról számolt be, hogy várhatóan váltás lesz a külügyminisztérium élén: Manusehr Mottaki helyére Szájed Dzsalili, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, a nukleáris ügyekben illetékes iráni főtárgyaló kerül. Az Irna hivatalos hírügynökség jelenése szerint Ahmadinezsád vasárnap ismét azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy Irán belügyeibe avatkozik, és szítja az országban kialakult elégedetlenkedést a kormánnyal szemben. Az iráni elnök szerint azonban a Nyugat zajongása a világban nem hatalmának a jele, hanem ellenkezőleg, gyengeségének és bukásának a bizonyítéka.

Az elnöki bejelentéssel párhuzamosan Iránban új perrel folytatódott az elnökválasztást bíráló tüntetők elleni bírósági eljárás: vasárnap 25, más források szerint 28 ember állt a teheráni forradalmi bíróság elé.

A tárgyalás kezdetén az ügyész vádbeszédében azt állította, hogy a tiltakozók már előre megszervezték a választásokat követő rendbontást. A hatóságok videofelvételeket mutattak be arról, hogy a tiltakozók köztulajdont, autókat és mecseteket támadtak meg. A Farsz félhivatalos hírügynökség arról is beszámolt, hogy az egyik vádlott az iráni zsidó közösség tagja.

Az augusztus elsején kezdődött bírósági eljárássorozatban ez a harmadik per. Az előző kettőben több mint száz embert ültettek a vádlottak padjára. Iránban az elnökválasztás hivatalos eredménye szerint Mahmúd Ahmadinezsád államfő a leadott szavazatok mintegy 80 százalékát szerezte meg, így megkezdheti második elnöki mandátumát. Mir Hoszein Muszavi, a vesztes elnökjelölt és hívei azt állítják, hogy Ahmadinezsád választási csalásnak köszönheti győzelmét.

A voksolás eredményének ismertetését követően kezdődött tiltakozási hullám a legnagyobb volt az 1979-es iszlám forradalom idején lezajlott tömegmegmozdulások óta. Hivatalos adatok szerint a tüntetésekben harminc személy életét vesztette, az ellenzék szerint viszont hatvankilenc. A hatóságok mintegy négyezer embert állítottak elő. Sokat közülük ugyan már szabadon engedtek, de háromszázan még mindig letartóztatásban vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.