Három napig tartott a gázai tűzszünet

Tizenegy rakétával támadták hétfőre virradóra Izrael déli területét a Gázai övezetből, senki sem sérült meg, károk sem keletkeztek – közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

Mindössze három napig tartott az egyiptomi közvetítéssel kialkudott tűzszünet a Hamász és Izrael között. Az új incidenssorozat az úgy kezdődött, hogy a másik visszalőtt alapesete: Az izraeli hadsereg vasárnap a gázai Han Juniszban megölt egy palesztin férfit, aki állítólag aknavetővel támadott izraeli egységeket a határ túloldalán. Az izraeli légitámadásra válaszul még vasárnap hét rakétát lőttek ki a zsidó államra, Beerseba településre, amire válaszul az izraeli légierő vasárnap este két bevetésben is támadta a Gázai övezetet. Ennek az akciónak nem voltak áldozatai, de palesztin források szerint egy ház megsemmisült. Hétfőre aztán tizenegy rakétával támadták Izrael déli területét a Gázai övezetből, senki sem sérült meg, károk sem keletkeztek – közölte az izraeli hadsereg (IDF) egyik szóvivője.

A szóvivő szerint a harci gépek azokat a helyszíneket vették célba, ahonnan a gázai rakétákat indítják a zsidó állam felé. A vasárnap megölt palesztin férfi a Hamász katonai szárnyának, az Izzedine al-Kasszam Brigádoknak a tagja volt – írta forrásaira hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

A csütörtöki tűzszünet a hónapok óta példa nélküli erőszakot volt hivatott csillapítani. A múlt héten Izrael a Hamász hat tagjával végzett a határ menti villongásokban. A palesztinok által kilőtt aknagránát- és rakétatámadásokban négy izraeli civil sérült meg, és rajtuk kívül még egy katona életveszélyesen egy útszéli bomba miatt.

Október eleje óta 150, idén összesen 650 rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai övezetből.

Palesztinok vizsgálják az egyik izraeli légitámadás nyomait a gázai Buredzs menekülttábortban
Palestinians inspect the damage to the construction site of a house after an Israeli air strike in Bureij refugee camp in the central Gaza Strip October 29, 2012. An Israeli army statement on Monday said the Israeli air force targeted three sites in the Gaza Strip in response to the incessant firing of rockets from Gaza into Israel. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa (GAZA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.