Három Magyarországgal nőtt Amerika

Az Egyesült Államok lakossága a 306 és 313 millió közötti tartományban található az ezévi népszámlálás alapján; a két adat közötti különbség a bevándorlók becsült számából adódik - jelentette ki Robert M. Groves, az amerikai Népszámlálási Iroda igazgatója a Washington Post keddi lapszáma szerint.

A nem végleges statisztika alapján Amerika lakossága több 30 millió fővel - bő három Magyarországnyi emberrel - gyarapodott a legutóbbi, 10 évvel ezelőtti összeírás óta. 2000-ben a hivatalos adat 281 millió volt. Groves, aki hétfőn a washingtoni George Washington Egyetemen demográfusok előtt ismertette a 2010-es cenzus adatait, kijelentette, hogy a végleges hivatalos adat, amelyet várhatóan december végén hoznak nyilvánosságra, 308 millió körüli lesz. A népszámlálási adatok alapján fogják módosítani a szövetségi kongresszus képviselői választókörzeteinek határát. Ezeket először a 2012-es, elnökválasztással is kombinált politikai erőpróba alkalmából fogják alkalmazni.

Annak oka, hogy az összesítés közben eltérő számadatok látnak napvilágot, alapvetően a módszertani különbségekben keresendő. A bevándorlók számát az eltérő számítási eljárások miatt 5-7 millióra becsülik a szakemberek. A Népszámlálási Iroda honlapján április 1-jén, a cenzus napján a 308.977.944-es adat szerepelt. Az óra most 310.860.000 körül jár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.