Három évre is ítélhetik a 11 éves fiút

Akár háromévnyi börtönbüntetést is kaphat az a 11 éves bahreini fiú, aki a hatóságok szerint részt vett egy illegális tüntetésen. A fiú azt állítja, ő csak az utcán játszott.

A tizenegy éves Ali Hasant a biztonsági erők emberei vitték el otthonról. A kisfiú elleni vád az, hogy segített a kormányellenes tüntetőknek kukákkal és fadarabokkal elbarikádozni az egyik utcát. A fiú közel egy hónapot töltött a fiatalkorúaknak fenntartott fogva tartó intézetben, majd két hete elengedték, és most az ítéletre vár.

Ali a The Guardiannek azt mondta, ő csak az utcán játszott a barátaival, és nem is törődtek a tüntetőkkel. A kisfiú ügyvédje, aki Alit a fiatalkorúak büntetőbíróságán is képviselte, elmondta, ítéletet július 5-én hoznak. Mivel a fiút azzal vádolják, hogy illegális tüntetésen vett részt, ezért az ország törvényei szerint akár hároméves börtönbüntetést is kaphat. Az ügyvéd szerint Ali politikai fogvatartott volt, a bíróságon pedig nagyon megrémült.

A kisfiú ügyvédje azt is elmondta, az Alihoz hasonló fiatalok aggodalommal figyelik, mi fog kisülni az ügyből, és nagyon félnek, hogy ők is hasonló sorsra jutnak. A rendfenntartó erők ugyanis őket sem kímélték, állítólag nem Ali az egyetlen gyerek, akit letartóztattak a Khalifa-dinasztia ellen szervezett, 15 hónapig tartó tüntetések alatt.

Tariq al-Hassan parancsnok, aki a közbiztonságért felel Bahreinben, hivatalos vizsgálatot indított Ali ügyében. Megállapították, a kisfiú segített a tüntetőknek elbarikádozni egy utcát. A bahreini nagykövetség közleménye szerint a fiú azt mondta, mikor elkapták, három dinárt kapott, hogy segítsen a demonstrálóknak. Azt tagadták, hogy Alit büntetőbíróság elé állították volna, a fiatalkorúakat fogva tartó intézetben ugyanis ilyen nincs. Tariq al-Hassan is küldött egy levelet a The Guardiannek, ebben elmagyarázza, hogy ilyen körülmények között a letartóztatással csak biztonságos helyre vitték a fiút.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.