Három év börtönre ítéltek egy kínai újságírót, "felforgató tevékenység" címén

Háromévi börtönre ítéltek pénteken államellenes felforgató tevékenység címén egy kínai írót, újságírót, aki egy délnyugat-kínai vegyi üzem építése elleni tiltakozó megmozduláson vett részt - közölte ügyvédje.

Csen Tao-csünt (Chen Daojun) Szecsuan (Sichuan) tartomány Csengtu (Chengdu) székhelyén ítélték el alig több mint harmincperces tárgyalás után - mondta az ügyvéd.

A bíróságon Csen három írását mutatták be bizonyítékként, amelyben támadta a Kínai Kommunista Pártot. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy az újságíró csak bírálta a pártot, és soha nem mondta, hogy meg akarja dönteni.

Csent öt nappal azután vették őrizetbe, hogy május 4-én részt vett egy etilénüzem és egy olajfinomító építése elleni tüntetésen a Csengtu melletti Pengcsouban (Pengzhou) - mondta felesége.

Állami médiajelentések szerint mintegy 200 ember vonult fel akkor a petrolkémiai üzem építése ellen tiltakozva, úgy vélve, hogy az súlyosan szennyezi majd Csengtu levegőjét és vizét. A szecsuani környezetvédelmi hivatal védelmébe vette a tervet, mondván, hogy az megfelel a kormány által meghatározott normáknak.

Ügyvédje szerint az újságírót valójában a tüntetésen való részvételéért ítélték el, bár ez nem hangzott el a tárgyaláson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.