Három Amerikát megvehetnének a gazdagok

A világon tizenkétmillió embernek van egymillió dollár feletti vagyona.

Tíz százalékkal, tizenkétmillióra nőtt tavaly a világon a gazdag emberek száma, összvagyonuk pedig 46,2 ezer milliárd dollár, háromszor annyi, mint az Egyesült Államok gazdaságának éves teljesítménye – áll a legnagyobb kanadai bank, a Royal Bank of Canada és a Capgemini nevű tanácsadó cég szerdán nyilvánosságra hozott közös jelentésében.

A gazdagok még gazdagabbak lesznek
Gold and silver bars are pictured in front of a safe door at the Austrian Gold and Silver Separating Plant 'Oegussa' in Vienna August 26, 2011. Gold prices rose on Friday in choppy trade ahead of a speech by U.S. Federal Reserve Chairman Ben Bernanke in Jackson Hole, Wyoming, which will be closely watched for hints on the outlook for monetary policy.REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: BUSINESS)

Gazdagnak a felmérés készítői szerint az számít, akinek a „befektethető vagyona” eléri vagy meghaladja az egymillió dollárt, amibe az olyan vagyontárgyakat és státuszszimbólumokat, mint a ház vagy a kocsi nem számolták bele. Az új gazdagok elit klubjához tavaly a legtöbben Ázsiában csatlakoztak, de 3,68 millióval a milliomosok-milliárdosok számát tekintve a kontinens csak a második a rangsorban: Észak-Amerikának 3,73 millió. Őket Európa követi 3,41 millió gazdaggal, messziről pedig az a Latin-Amerika, ahol alig több, mint ötszázezer gazdag rohangál. A Közel-Keleten 490 ezer, Afrikában mindössze száznegyvenezer milliomos vagy milliárdos él. Az amerikai gazdagok összesen 12,7 ezer milliárd dollár felett rendelkeznek szabadon, az ázsiaiak 12 ezer milliárd, az európaiak 10,9 ezer milliárd dollárt tudhatnak magukénak.

A gazdagok krémjét, a szupergazdagokat, az abszolút elitet – idéz a jelentésből a Guardian – az a 110 ezer ember jelenti, akinek harmincmilliója vagy többje van. Az ő számuk tavaly 11 százalékkal nőtt, összvagyonuk 16 ezer milliárd dollár. A következő kategóriába a középvonalbeliek kerültek, alattuk pedig fejenként 1-3 millióval ott tengődik az a 10,8 millió gazdag, akiket a jelentés csak a „szomszéd milliomosok” kifejezéssel említ.

A várakozások szerint egyébként a szupergazdagok csak még gazdagabbak lesznek, vagyonuk átlagosan 6,5 százalékkal nő majd a következő három évben. Valószínűleg többen lesznek az afrikai gazdagok is, bár az a száznegyvenezer milliomos vagy milliárdos, aki most a fekete kontinensen él, még mindig kevesebb, mint ahány olasz, brazil vagy éppenséggel ausztrál gazdag van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.