Három percig bírták háború nélkül

Három perccel azután, hogy véget ért egy ötórás átmeneti tűzszünet, a Hamász Askelónra és Beér-Sevára kilőtt rakétáival, illetve az izraeli légicsapásokkal újrakezdődött a kilenc napja tartó harc Izrael és a Gázai övezet palesztin szélsőségesei között.
A palesztin rakéták többségét az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola leszedte Askelón és később Szderót felett is. A Gázától északra fekvő Hof Askelónban egy rakéta telibe talált egy házat, de sérülésekről nem érkezett hír.

A tűzszünetre Robert Serry, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja szólított fel, hogy a világszervezet segélyt – élelmet, vizet és gyógyszereket – jutathasson el a gázaiaknak. Délelőtt tízkor lépett életbe és délután háromig tartott, de dél körül a palesztinoknak már sikerült is megszegniük a Gázai övezetből legalábbis aknavetővel lőtték ki Izraelt, amire az izraeliek is tüzet nyitottak. A Hamász cáfolta, hogy az ő egyik egysége lett volna, amelyik támadott.

A harcokkal párhuzamosan Kairóban folynak a tárgyalások egy hosszú távú tűzszünetről is. A Reuters egy névtelenséget kérő tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy a feltételekről már meg is állapodtak, péntek reggel hatkor elhallgatnak a fegyverek, de ezt Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter és az AFP-nek nyilatkozva Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő is cáfolta. Az Electronic Intifada szerint a Hamász öt feltétellel állt elő a kairói tűzszüneti tárgyalásokon. Az első, hogy Izrael nyissa meg az összes gázai határátkelőt, a második, hogy az övezetből Egyiptom felé utat nyitó rafahi a nap huszonnégy órájában nyitva álljon, a harmadik pedig egy tengeri folyosó a földsáv felé. A palesztin szélsőségesek ezen kívül szeretnék azt is, ha a gázaiak korlátozások nélkül imádkozhatnának a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben, és ha Izrael elengedné azokat a palesztin foglyokat, akiknek a túszul ejtett Gilad Salitért egyszer már visszaadták a szabadságukat, de később újra elfogták őket. Izraeli diplomáciai források szerint a tárgyalások ennek az 52 palesztin fogolynak az elengedéséről szóló követelés körül merevedtek meg.

Zuhri a héten egyébként „arab árulás" felkiáltással élesen bírálta az Izrael és a Hamász között közvetítő Egyiptomot, szerinte legalábbis a kairói vezetés az ügyben inkább a zsidó állam érdekeit képviseli. A rafahi határátkelő megnyitásához Abdel Fattah al-Sziszi egyiptomi elnök jóváhagyására is szükség van.

Azóta, hogy az izraeli hadsereg (IDF) kilenc napja, július 8-án elindította a Protective Edge hadműveletet, a Gázai övezet ellen, válaszul a Hamász rakétáira, 227 palesztin halt meg a légitámadásokban. Izraelben eddig egy halálos áldozata – egy Erez mellett életét vesztő civil – volt a harcoknak. Az izraeliek 1960 légicsapást mértek a Gázai övezetre, a Hamász és más palesztin szélsőséges szervezetek pedig 1380 rakétát lőttek ki Izrael felé. A Gázai övezetben 1370 ház dőlt romba és 18 ember vált földönfutóvá.

Simon Peresz izraeli elnök csütörtökön bocsánatot kért azért a légicsapásért, amelyben négy gyerek halt meg Gázaváros tengerpartján, de a palesztinokra hárította a felelősséget, amiért az izraeli figyelmeztetések ellenére nem menekültek el a helyszínről a támadás előtt. Az izraeliek egy közeli fegyverraktárat semmisítettek meg. A Hamász egyébként szeret fegyvereket tartani lakóházakban és iskolákban. Csütörtökön az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA) egyik elhagyott iskolájában 20 rakétát találtak a világszervezet munkatársai.

Csütörtök reggel, az ötórás csütörtöki tűzszünet életbe lépése előtt 13 palesztin szélsőséges egy alagúton keresztül 250 méterre behatolt Izrael területére, de egy légicsapással megállították őket. – Egy ember meghalt, a társai pedig visszafordultak. Veszélyesek voltak. Aknavető is volt náluk – mesélte Peter Lerner IDF-szóvivője az AP-nek.

Izrael csütörtökön hivatalosan terrorizmus áldozatának minősítette azt a jeruzsálemi palesztin fiút, Mohamed Abu Kdaírt, akit két hete zsidó szélsőségesek raboltak el és égettek meg élve bosszúból három izraeli tinédzser meggyilkolásáért. Az ügyben három ember – köztük két kiskorú ellen emelt vádat az izraeli ügyészség.

Ami a kilenc napja gyakorlatilag szellemvárossá vált Gázavárost illeti, a tűzszünet kihirdetésekor pillanatok alatt visszatért a normális kerékvágásba az élet. Az utcák megelevenedtek, a bankokat és a pénzkiadó automatákat hatalmas tömeg rohanta meg, a bazárokban pedig újra volt friss gyümölcs és hús. Ennek ellenére a helyiek hosszú konfliktusra számítanak. – Úgyis csak rosszabbra fordul minden. Nincs kiút – mondta egy pénzváltó, Mussza Amran az AP riporterének. Azt a Hamász és Izrael is előre jelezte, hogy a tűzszünetet egyoldalúan nem fogja meghosszabbítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.