Három hónapos csecsemő fulladt az Égei-tengerbe

Öt menekült, köztük egy három hónapos csecsemő az Égei-tengerbe fulladt szerda késő este - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

Az Ihlas hírügynökség értesülései szerint a halálos áldozatok között két csecsemő volt.

Az iráni és afgán migránsokból álló csoport Leszbosz szigetére tartott a török oldalon fekvő Ayvaciktól, de motorcsónakjuk a parttól 500 méterre a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt felborult.

A török parti őrség kilenc embert kimentett a vízből, két eltűnt személyt helikopterrel továbbra is keresnek.

A túlélők közül háromnak súlyos az állapota, őket kórházba vitték - írta a Dogan hírügynökség.

Leszbosz szigete mindössze néhány kilométerre fekszik Törökországtól, ami vonzó úti céllá teszi az Európába tartó bevándorlók számára. A napokban megromlott időjárási viszonyok azonban még az átlagosnál is veszélyesebbé teszik az átkelést.
Idén már több mint 130 ezer ember lépte át illegálisan a tengeri határt, s érte el a görög partokat Törökországból, és 350 ember veszett a tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint.

A hétfői EU-Törökország csúcstalálkozón Brüsszelben benyújtott török javaslat célja, hogy megtörje az embercsempészek "üzleti modelljét". A tervezet értelmében a törökök hajlandóak visszafogadni az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, az Európai Uniónak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. A körvonalazódó megállapodás értelmében Ankara több pénzt is kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.

A két fél között mindazonáltal még nem született végleges megállapodás. A kérdésről a jövő heti uniós csúcstalálkozón születhet döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.