Három halálos ítélet a Tienanmen téri merénylet miatt

Három embert ítéltek halálra az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen hétfőn, miután bűnösnek találták őket a tavaly októberi Tienanmen téri terrormerénylet megszervezésében – jelentette a kínai állami média.
A területi székhely, Urumcsi középfokú bírósága által kihirdetett elsőfokú ítélet szerint a három ujgur férfi terrorcsoportot szervezett, illetve vezetett, valamint „veszedelmes módszerekkel veszélyeztette a közbiztonságot".

További két ember életfogytig tartó, illetve húszévi börtönbüntetést kapott, mert tagjai voltak a terrorcsoportnak, valamint ők is „veszélyeztették a közbiztonságot". Három férfit öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. A nyolc vádlott tárgyalása június 13-án kezdődött.

Az október 28-ai pekingi akció során egy városi terepjáró közvetlenül a Tiltott Város bejáratánál a tömegbe hajtott, majd kigyulladt. Hárman bennégtek, két járókelő, köztük egy Fülöp-szigeteki turista meghalt, és mintegy negyvenen megsebesültek. Az autóban a sofőrön kívül a felesége és az anyósa ült.

Kínában azóta terrorcselekmények sorát követték el, két pályaudvari merényletben több tucatnyian meghaltak, és több mint kétszázan megsebesültek. A legutóbbi, a régió székvárosának piacán végrehajtott robbantásos merényletben 43-an életüket vesztették, több mint kilencvenen megsebesültek. A hatóságok – akik szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek – a keményebb fellépés jegyében, a terrorista erőszak visszaszorítására 2015 júniusáig egyéves kampányt indítanak.

Az ujgur lázadók – olykor vallási fanatikusok –, illetve a terület elszakadását hirdetők erőszakos akcióikkal évek óta igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. A hatóságokkal szemben gyakori vád, hogy hagyományos életmódjuk gyakorlásában korlátozzák az ujgur őslakosokat, amit a központi hatóságok és a helyi vezetőség is visszautasítanak.

Hétvégi jelentések szerint három, késekkel felszerelt támadót ártalmatlanítottak civilek és rendőrök Hotan város területén. Két támadó meghalt, négy civil személy megsebesült.

A törökkel rokon nyelvet beszélő, muzulmán ujgur népcsoport tagjai – az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai – jelenleg a terület népességének megközelítőleg 45 százalékát teszik ki, de egyes térségekben ők alkotják a lakosság túlnyomó részét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.