Három halálos áldozata van a kínai földrengésnek

Kevés áldozatot szedett, de nagy károkat okozott a pénteki erős nyugat-kínai földrengés.

Az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen péntek délelőtt történt 6,5-es erősségű földrengés halálos áldozatainak számát a korábbi hatról háromra módosították. A legfrissebb adatok szerint a sérültek száma negyvenhárom.

A földmozgás több mint 78 ezer embernek okozott kárt. Közülük hatvanhat ezret már ideiglenesen elköltöztettek. Körülbelül 12 ezer épület rongálódott meg, vagy dőlt romba. Az anyagi kárt előzetesen 190 millió jüanra (8,7 milliárd forint) becsülték.

A kínai hatóságok a katasztrófa-elhárítási riasztás IV. fokozatát léptették érvénybe, amely a legalacsonyabb, de 24 órás készenlétet és napi kárjelentést ír elő, valamint a szükséges anyagi források és segélyanyagok 48 órán belüli rendelkezésre bocsájtását.

A mentéshez a hadsereg és a karhatalmi erők katonáinak százait vezényelték ki, továbbá egy orvosokból, egészségügyisekből álló csoportot is útnak indítottak. A földrengés sújtotta területek felderítésére, a kár felmérésére a hadsereg drónjait is bevetették.

A földrengés Hszincsiang székvárosától, Urumcsitól 1800 kilométerre délnyugatra, tíz kilométeres mélységben pattant ki. Az érintett Pisan megye 39 700 négyzetkilométeren terül el, ritkán lakott vidék, ahol 258 ezren élnek túlnyomó részt muszlim ujgur nemzetiségűek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.