Három éve halt meg Kim Dzsong Il - tízezrek emlékeztek

A dermesztő hideg ellenére észak-koreaiak tízezrei rótták le tiszteletüket Phenjanban Kim Dzsong Il emléke előtt szerdán, a vezető három évvel ezelőtti halálának évfordulóján - derült ki az észak-koreai televízió által közreadott felvételekből.
A képsorok tanúsága szerint emberek tömegei hajtottak fejet Kim Dzsong Il és apja, a kommunista dinasztiát megalapító Kim Ir Szen hatalmas, több mint 20 méter magas szobra előtt az észak-koreai fővárosban, a Manszu-dombon. A jelenlévők virágcsokrokat helyeztek el az országot 17 évig irányító Kim Dzsong Ilt ábrázoló monumentális emlékmű előtt. "Ezen a fagyos decemberi reggelen a szívünk érte (Kim Dzsong Ilért) felmelegszik, hűségünk pedig megerősödik" - mondta a televízió egyik kommentátora, aki egyebek közt az ország atomprogramjának fejlesztéséért méltatta az egykori vezetőt.

A Híradó szerint a szerdai megemlékezéssel egyúttal véget ér az a hároméves gyász, amelyet Kim Dzsong Il halálakor hirdettek meg.

Megfigyelők szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy fia, Kim Dzsong Un még inkább előtérbe helyezhesse saját céljait. A fiatal vezető apja halála óta azt hangoztatja, hogy javítani akarja a lakosság életszínvonalát, miközben nem mond le az ország régóta fennálló katonai ambícióiról, a hadsereg erősítéséről és az atomfegyver-kapacitás fejlesztéséről.

A Kim-dinasztia a koreai háború 1953-as befejezése óta irányítja a kelet-ázsiai országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.