Harmincöt év egy amerikai tiszthelyettesnek iraki foglyok megöléséért

Harmincöt évi börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy amerikai haditörvényszék az amerikai hadsereg egy tiszthelyettesét iraki foglyok megöléséért.

A most 27 éves Joseph P. Mayo törzsőrmester 2007 tavaszán hat társával együtt agyonlőtt négy megkötözött és bekötött szemű iraki foglyot Bagdadban, "megtorlásul" két társuk vesztéért, akik egy kevéssel korábban, ellenük végrehajtott fegyveres rajtaütésben haltak meg.

Mayo bűnösnek vallotta magát e kivégzésszerű gyilkosságok egyikében a per hétfő reggeli kezdetén. "Úgy gondoltam, hogy ez szolgálja embereim érdekét" - mondta az amerikai hadsereg egy németországi (vilsecki) laktanyájában lezajlott perben.

Azután követték el e gyilkosságokat, hogy két amerikai katona meghalt egy amerikai járőrosztag elleni támadásban. A négy irakit a lövöldözés után vették őrizetbe, noha nem volt bizonyítékuk arra, hogy az illetők részt vettek volna az amerikai osztag elleni támadásban. Összesen hét amerikai katona keveredett bele az ügybe. Egyikükre, egy őrmesterre februárban életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki, két másik katonát már tavaly börtönbüntetésekre ítéltek, egy további per van előkészületben, két katona esetében pedig elejtették a vádat.

Mayónak minimum tíz évet kell letöltenie börtönében, mielőtt kérhetné büntetése egy részének elengedését.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.