Harmincöt év után újra üzletet köt Irán és az Egyesült Államok

Az amerikai pénzügyminisztérium a Boeingnek engedte meg, hogy repülésbiztonsági berendezéseket adjon el a perzsa köztársaságnak. Hasonlóra az 1979-es túszválság óta nem volt példa.

Szerződést köthet a Boeing az iráni nemzeti légitársasággal, az Iran Airrel repülésbiztonsági berendezések eladásáról – döntött az amerikai pénzügyminisztérium. Az engedély az első zöld jelzést jelenti üzletre az Egyesült Államok és a perzsa köztársaság között az 1979-es túszválság óta, amikor az iszlám forradalomban elűzött sah befogadásán feldühödött iráni diákok Teheránban behatoltak az amerikai nagykövetség épületébe, és 52 amerikait tartottak fogva 444 napon át. Az Iran Air flottájában azóta is repülnek 1979 előtt vásárolt Boeingek, a perzsa köztársaság pedig rutinszerűen a nyugati szankciókra mutogat, amikor a szemére vetik, hogy iráni repülőgépek az elmúlt 25 éve alatt több mint kétszázszor szenvedtek balesetet, ezekben a szerencsétlenségekben pedig több mint kétezer ember halt meg.

A mostani amerikai–iráni üzletet az a novemberi megállapodás tette lehetővé, amely szerint Teherán visszafogja a vitatott célú atomprogramját, aminek a fejében a nyugati hatalmak enyhítenek a vele szemben az atomprogram miatt hozott büntetőintézkedéseken. A Boeing mellett egyébként a technológia és szolgáltatási multi, a General Electric is készülődik, amely 18, Iránnak 1979 előtt eladott motor felújítására kapott engedélyt. Ezeket a munkálatokat a cég munkatársai Németországban végzik el.

A Boeing képviselőinek egyébként szigorúan tilos repülőgépek eladásáról tárgyalniuk az irániakkal a szankciók teljes feloldásáig. Ha ez esetleg megtörténik, a perzsa országnak valószínűleg több száz új repülőgépet kell vásárolnia majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.