Harminchárom napja élnek a pokolban a szülők

Először fogadta a rejtélyes körülmények között eltűnt mexikói diákok szüleit Enrique Pena Nieto államfő, aki a több órás tárgyalást követően sem tudott semmi biztatót mondani a dühös családtagoknak.

„Életben voltak, amikor elrabolták őket, így élve is akarjuk visszakapni őket" – követelték az elkeseredett szülők Mexikóvárosban, akik már több mint egy hónapja nem tudnak a 43 fiatal hollétéről. A rejtélyes eltűnést követően több tömegsírt is találtak, ám az első vizsgálatok szerint nem a tanárnak készülő főiskolásokat rejtette a föld.

Edgard Garrido / Reuters

A helyszínen tartózkodó újságírók szerint rendkívül feszült légkörben telt az elnök és a családtagok tegnapi találkozója, amelynek végén külön nyilatkozatot adtak ki a felek.

„A szenvedéssel nem lehet üzletelni, az emberéletnek nincs ára. Nem kérünk mást, csak szeretnénk viszontlátni a gyermekeinket. A poklok poklát éljük meg már több mint 30 napja. Nem alszunk és nem eszünk. Tudja meg az elnök úr, hogy nem bízunk benne, és nem az államban, egészen addig, amíg vissza nem adják a gyermekeinket" – idézi az El País az egyik édesapa, Felipe de la Cruz szavait.

A szülők tíz követelést nyújtottak be Pena Nietónak, és többek között olyan pontokban állapodtak meg, mint a szülőkből és a kormány tagjaiból álló vegyesbizottság létrehozása.

Az elnöksége egyik legnehezebb bűnügyével szemben álló Pena Nieto ugyanazzal próbálta nyugtatni a szülőket, amivel eddig is, vagyis hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy felgöngyölítsék az ügyet, bejelentette egy új vizsgálat kezdetét, és megígérte, hogy az elkövetők bűnhődni fognak.

A tanárképző főiskolára járó fiatalok eltűnése sokkolta a drogkartellek ámokfutása miatt már sok szörnyűséghez szokott mexikóiakat. Az országszerte több tüntetést is kiváltó eset szeptember végén kezdődött, amikor a diákok az ország déli részén található Igualába utaztak, hogy az állásinterjúkon tapasztalható diszkrimináció miatt – az őslakosok ugyanis gyakran hátrányos megkülönböztetés áldozatai – tüntessenek.

Az ezt követő eseményekről a szemtanúk különbözőképp számolnak be. Az biztos, hogy amikor a diákok másnap felszálltak a haza induló buszra, fegyveresek egy csoportja tüzet nyitott rájuk. Három diák és három civil vesztette életét. Diák-szakszervezeti vezetők szerint a rendőrök ezután üldözőbe vették őket, és ismét tüzet nyitottak rájuk. Egy túlélő szerint a hatóságok elhurcolták társait, ám másnap 13-an megkerültek. A további 43 fiatalról nem tudni semmit, ám sokan a legrosszabbtól tartanak. Azóta több tömegsírt is találtak, de az első vizsgálatok tanúsága szerint nem a diákok holttesteit rejtette a föld.

Egyelőre a mexikói sajtóban is csak találgatják, hogy mi állhat a háttérben. Egyesek szerint nem véletlen, hogy a baloldali kötődéseiről ismert főiskola diákjai jutottak erre a sorsra. Mások szerint magukra haragították a helyi drogmaffia tagjait, akiknek nem voltak hajlandóak „vámot” fizetni. Egy harmadik teória szerint a helyi polgármesternek és feleségének is köze van a dologhoz, a szökésben lévő házaspár ellen elfogatóparancsot adtak ki. A hatóságok eddig 56 személyt – köztük rendőröket, kormánytisztviselőket és a drogkereskedelemben érdekelt bűnözőket – tartóztattak le, Guerrero kormányzója pedig lemondott a botrány kirobbanása óta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.