Harminc pénzintézet a kockázati toplistán

Harminc nagy pénzintézet - köztük hat biztosítótársaság - tevékenységét kell kiemelten nyomon követni ahhoz, hogy a globális pénzügyi szférában keletkező rendszerszintű kockázatokat ki lehessen szűrni - derül ki egy a Financial Times birtokába jutott jelentésből, amit a Pénzügyi Stabilitási Testület (FSB) készített.

A titkosított jelentés szerint a pénzintézetek szerteágazó, következetlen és sokszor profilidegen tevékenységi köre ad okot az aggodalomra. Nem segíti a tisztánlátást és felesleges kockázatnövelő hatással bír a pénzintézetek közötti kereszttulajdonlás, egyes céglek szinte kibogozhatatlanul kusza összefonódása.

Egy esetleges következő pénzügyi világválság kirobbanásának megelőzésére, a rendszerben rejlő kiemelt kockázatok kiszűrésére az idén létrehozott FSB feladata emellett a nemzeti pénzügyi felügyeletek válságmegelőző és válságkezelő tevékenységének az összehangolása. A nemzetközi szervezetnek joga van bekérni és véleményezni a veszélyt jelentő pénzintézetektől a válság esetére kidolgozott saját vészforgatókönyvüket.

Paul Tucker, a Bank of England kormányzó helyettese, egyben a FSB határokon átnyúló kríziskezelő munkacsoportjának vezetője a brit gazdasági lapnak elmondta, hogy ezeket a vészforgatókönyveket a következő 6-9 hónap között kell formába önteniük és benyújtaniuk a pénzintézeteknek. Maga a lista bombameglepetéseket nem tartalmaz. Gyakorlatilag az összes, a válság idején megroppant és kisegített pénzintézet megtalálható rajta.

A kiemelt kockázatú bankok

Amerika: Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley

Kanada: Royal Bank of Canada,

Nagy-Britannia: Barclays, HSBC, Royal Bank of Scotland, Standard Chartered

Svájc: Credit Suisse, UBS

Franciaország: BNP Paribas, Société Générale

Spanyolország: BBVA, Santander

Japán: Mitsubishi UFJ, Mizuho, Nomura, Sumitomo Mitsui,

Olaszország:Banca Intesa, UniCredit

Németország:Deutsche Bank

Hollandia: ING

A kiemelt kockázatú biztosítók
    
Aegon,  Allianz, Aviva, Axa, Swiss Re, Zurich

A UBS  zürichi székháza.Rajta vannak a listán.
Rolls Royce parkol a UBS zürichi székháza előtt. Az államból élnek jól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.