Harminc éve példátlan munkabeszüntetés a briteknél

Zárva maradtak az iskolák, leléptek az útlevélellenőrök is: a tudósítónknak nyilatkozó brit szakértő szerint a közalkalmazottak úgy vélik, rajtuk veri le a kormány, amiről pedig - a válság miatt - nem ők tehetnek.

A brit közalkalmazottakat foglalkoztató huszonkilenc szakszervezet tagjai sztrájkoltak csütörtökön Nagy-Britanniában, tiltakozva a tory vezetésű kormány számukra elfogadhatatlannak tartott nyugdíjreformja ellen.

Az új nyugdíjcsomag valamennyi elemét előnytelennek ítélik meg a "közszolgák", mert egyes esetekben 50 százalékban emelkedik saját hozzájárulásuk mértéke, és tovább is kell dolgozniuk. 2020-ban 66 évre, 2028-ban pedig 68 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár. Ráadásul a járandóságukat nem az utolsó bérük, hanem a pályafutásuk során kapott átlagfizetésük alapján számítják ki. Az pedig később (az alacsonyabb) fogyasztói, nem pedig az eddig figyelembe vett kiskereskedelmi árindex változását követi. A szakszervezetek 2,6 millió dolgozót szavaztattak meg, akik közül 750 ezren bólintottak rá az akcióra. Végül az 1979-es - és végső soron az akkori munkáspárti kormányt meg is buktató - „rosszkedvünk tele” óta a legnagyobbnak minősített munkabeszüntetés becslések szerint kétmillió közalkalmazottat érintett csütörtökön.

Zárva maradtak az iskolák, leléptek a szokásos útlevélellenőrök

A brit dolgozók túlnyomó többségét a magánszféra foglalkoztatja. A munkabeszüntetést elítélők nem győzték eléggé hangoztatni, hogy ez utóbbiak csak „álmodni tudnak” a közszolgák szociális és nyugdíjjuttatásairól. Az előzetes aggodalmakkal ellentétben a sztrájk, legalábbis a nap első részében, nem bénította meg a repülőterek forgalmát, ahol az útlevélkezelésből kiesett személyzetet a feladatra külön felkészített belügyminisztériumi dolgozók és rendőrök pótolták.

Az iskolák túlnyomó része zárva maradt. Az Oktatási Minisztérium tudomása szerint az állami általános és középiskolák több mint kétharmada nem fogadta növendékeit. A Népszabadság tudósítójának nyugat-londoni Hammersmith és Fulham kerületében az 54 iskola közül mindössze tíz nyitott ki. Egy környékbeli séta igazolta a hivatalos közleményeket. Zárt kapu fogadta a közkönyvtár látogatóit is. De - a hagyományoknak megfelelően - a háziorvosok nem sztrájkoltak ezúttal sem. Egy, az ujját alaposan elvágott férfi tíz perccel később bekötözve, ellátva távozott a rendelőből. A kórházakat azonban valóban takarékra állította a munkabeszüntetés. A vezetés a legalapvetőbb funkciók ellátására, a baleseti és sürgősségi, illetve az intenzív osztályok működtetésére koncentrált. Több százezer nővér és asszisztens, továbbá az adminisztratív munkaerő és a takarítószemélyzet is hiányzott. A nem életmentő műtéteket, kezeléseket, akár kemoterápiákat is el kellett halasztani. A rendőrség előre felhívta a lakosság figyelmét, hogy valóban csak a legindokoltabb esetben hívja a központi segélyhívót. A mentők kapacitásába is csak a legsúlyosabb incidensek fértek bele.

Félmilliárd fontos kiesés a kormány szerint

    George Osborne pénzügyminiszter figyelmeztetett, hogy a sztrájk, amely becslések szerint mintegy félmilliárd fontos (179 milliárd Ft) veszteséget okozott a gazdaságnak, nem ér el semmit. Ed Miliband, az ellenzék munkáspárti vezére együttérzését fejezte ki mindazok iránt, akiknek életét az akció megnehezítette. Ugyanakkor vonakodott elítélni a kormány által lehetetlen helyzetbe hozott iskolai kiszolgálókat, kórházi ápolókat és tanárokat.
     A sztrájk hátterével kapcsolatban Roger Seifert, a Wolverhamptoni Egyetem munkaügyi kapcsolatok és humán erőforrások tanszékének professzora a Népszabadságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a szigetországban a legtöbb közalkalmazott csatlakozott a szakszervezetekhez. A tagság aránya rendkívül magas a szakképzett munkaerő, - tanárok, kórházi ápolók, orvosok, egyetemi oktatók - között, a köztisztviselői karon belül és az önkormányzatokban. A professzor szerint „az elmúlt tíz évben, még a 2008-as recessziót megelőzően is ez a csoport rosszul járt, amikor fizetésemelésekre került sor, miközben a magánszférában tevékenykedő munkaerő, különösen a magasabb pozícióban lévők, kedvező helyzetben voltak". A magukat elhanyagoltnak érző közszolgák most úgy érzik, hogy a gazdasági megtorpanás idején békén kellene őket hagyni. "Nem ők okozták a problémákat, hanem elsősorban a bankárok, és különben sem részesültek a konjunktúra előnyeiből. Mindentől függetlenül meggyőződésük, hogy meg kell védeniük, és joguk is van megvédeni munkafeltételeiket”.
    Roger Seifert, aki - mint mondta - „magától értetődően” maga sem vette fel a munkát csütörtökön, emlékeztetett arra, hogy egy kimondatlan megállapodás értelmében a közszférában a fizetés valamivel alacsonyabb, míg a nyugdíjellátás viszonylag jobb, mint a magánszektorban. Az általános nézet szerint azok, akik az állami oktatásban, a betegápolásban és a köztisztviselői karban dolgoztak, egy életre elkötelezték magukat hivatásuk mellett. Ezért pályafutásuk végén megérdemelték az olyan nyugdíjellátást, amiből kényelmesen meg lehetett élni. A kormány két szempontot követett, amikor megtámadta a nyugdíjakat - állítja Seifert. Az egyik az államadósság csökkentése, bár nyilvánvaló volt, hogy ennek hatása rövid távon rendkívül csekély. A másik pedig a Konzervatív Párt ismert politikája: régóta sürgette a közalkalmazotti nyugdíjak megkurtítását annak érdekében, hogy azok haszonélvezőit átterelje a magánnyugdíjpénztár piacra.

Kompromisszumok oda és vissza  

Seifert professzor a munkabeszüntetés egyik fő okát abban látja, hogy a brit politikai kultúra hagyományai szerint a tárgyalások során mindkét fél ajánl és elfogad kompromisszumokat. Ebben az esetben a kormány annyit bír mondani: fizess többet, dolgozz tovább, és érd be kevesebb nyugdíjjal. "Miután most a tanárok, iskolaigazgatók, egészségügyi dolgozók személyében olyan csoportok sztrájkolnak, amelyek ritkán, vagy soha nem fordultak a tiltakozásnak ehhez a formájához, a konzervatív-liberális koalíciónak be kellene látnia, hogy rosszul mérte fel a helyzetet, túl szigorú változtatásokat javasolt". A humán erőforrások egyetemi szakértője szerint a kormánynak engedményeket kell tennie, különösen a tanárok és egyetemi oktatók javára, máskülönben további, akár elhúzódó sztrájkokra kell számítania a következő évben.
    

Szakszervezeti aktivisták busza a londoni Parlament térnél
A bus carrying union members drives through Parliament Square in central London November 30, 2011. Teachers, hospital staff and border guards will be among workers taking part in Britain's first mass strike for more than 30 years on Wednesday, adding to pressure on a coalition facing a weakening economy. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: BUSINESS POLITICS SOCIETY EMPLOYMENT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.