Harminc év után kapott új személyit Tito özvegye

Elkészültek Jovanka Broz, Joszip Broz Tito egykori jugoszláv diktátor özvegyének új személyi dokumentumai, s valószínűleg már e hét végén átadják őket a 84 éves asszonynak – erősítették meg a belgrádi belügyminisztériumban a Danas című újság érdeklődésére. Jovanka Broz 1980-tól személyazonosságot igazoló iratok nélkül, emiatt mozgásában erősen korlátozva él Belgrádban.

A néhai Jugoszlávia teljhatalmú urának feleségét rögtön a férje  halála után, 1980 májusában kirakták az elnöki rezidenciáról, s a  kormány egyik vendégházában jelöltek ki számára ideiglenes  lakóhelyet, ahol azóta is lakik. A kilakoltatáskor valamennyi  iratát, ruhái zömét, leveleit, archívumát, összes ékszerét  elkobozták, köztük olyanokat is, amelyeket nem Tito feleségeként,  külföldi hivatalos látogatóktól kapott, hanem maga vásárolt, vagy  ismerősök, rokonok adtak neki.

Özvegyi csokor. Jovanka Broz 2001-ben a néhai diktátor sírjánál
Jovanka Broz, the widow of late former Yugoslav President Josip Broz Tito lays a wreath on the tomb of her husband in Belgrade May 4, 2001. Today marks 21 years since the death of Tito at the age of 88. Tito, Josip Broz (1892-1980), late Communist le

Jovanka Brozt teljesen elszigetelték a külvilágtól, telefonjait  lehallgatták, minden lépését figyelték anélkül, hogy ezt bárki  jogszerűen elrendelte volna. A megfigyelés kiterjedt arra a néhány  barátra, ismerősre is, aki kitartott mellette.

Néhány évvel azután, hogy az elnöki palotát el kellett hagynia, s mindenétől megfosztották, egy kormánydöntés visszaadott neki  néhány, üvegből és kagylóból készült ékszert, s egy rossz állapotban  lévő, több mint tíz éves gépkocsit is rendelkezésére bocsátottak.  Ezt azonban nem sokáig használhatta, mert néhány évvel ezelőtt  szervizbe kellett vinni, de javítása még mindig tart.

A jugoszláv hadsereg egykori őrnagyának nem volt özvegyi nyugdíja sem. Rendszertelenül küldtek neki bizonyos  ellátmányt, amelynek az összege állandóan változott, s amelyről azt sem tudta, hogy honnan, mely állami szervtől, hivataltól érkezett.  Anyagi helyzete azután vált stabillá, hogy Rasim Ljajic három évvel  ezelőtt először felkereste; nem sokkal a látogatás után a belgrádi  kormány az államfő fizetésével azonos összegű apanázst állapított meg neki.

Helyzetében változást Ivica Dacic szocialista pártelnök, miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter május közepi látogatása hozott, amely után a politikus ígéretet tett a dokumentumok elkészítésére. Korábban a belgrádi vezetésnek csak egy tagja, Rasim Ljajic szociális ügyi miniszter érintkezett az özveggyel, s az ő közbenjárására kapta meg nemrég Jovanka Broz a szerb állampolgárságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.