Harminc holttesttel utaztak a menekültek

Az olasz haditengerészet három nap alatt ötezer embert evakuáltak a szicíliai partoknál hánykolódó lélekvesztőkről.
Harminc holttestet talált az olasz haditengerészet egyik egysége azon a halászhajón, amely több száz menekülttel a fedélzetén a szicíliai Pozzallo kikötőjébe akart befutni vasárnap. Az egységet hivatalosan két nő miatt riasztották, akiknek szülési fájdalmaik támadtak. A holttesteket a halászhajó egyik fülkéjébe zsúfolták be, az előzetes vizsgálatok szerint azután, hogy egyszerűen megfulladtak a tömeg jelentette levegőtlenségben. Az nem világos, hogy a halászhajó süllyedőben volt-e, amikor a menekülteket evakuálták.

Olaszországban az év első hat hónapja alatt már több mint hatvanezer menekült szállt partra, és bár a hatóságok már kitették a „Megtelt" táblát, a számuk borítékolhatóan nő még, köszönhetően az olasz haditengerészet Mare Nostrum néven futó akciósorozatának, amelynek az értelmében a szerencsétlenségeket elkerülendő a menekülteket megmentik a Földközi-tengeren hánykolódó lélekvesztőkről. Hatósági közlések szerint az olasz haditengerészet egységei a hétvége három napja alatt 1600 embert evakuáltak róluk.

Ezek a halászhajók főleg tunéziai és líbiai kikötőkből futnak ki Szicília vagy a másik kedvelt olaszországi célpont, a mindössze 20 négyzetkilométeres Lampedusa felé. A legtöbben életük kockáztatásával vágnak útnak, az embercsempészekre ugyanis jellemző, hogy túlzsúfolják a menekülthajókat, ami miatt rengeteg a szerencsétlenség. Tavaly októberben Lampedusánál 364 ember fulladt vízbe azután, hogy tűz ütött ki az őket szállító halászhajón. Hivatalos adatok szerint az elmúlt 25 év alatt 19 ezer reménybeli menekült veszett a tengerbe a szicíliai partoknál, de ez nem a teljes szám, mert sok kis szerencsétlenség nem jut a hatóságok tudomására.

Olaszország már többször fordult az Európai Unióhoz segítségért az ügyben, de azon a harmincmillió eurón kívül, amelyet befogadó létesítmények fejlesztésére ígértek neki eddig csak Szlovénia jelentkezett, hogy beszállna a Mare Nostrumba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.