Hárman Ahmadinezsád ellen

A 475 jelentkezőből összesen négy jelölt indulását hagyta jóvá az iráni Őrök Tanácsa a június 12-én tartandó elnökválasztásra. Mahmúd Ahmadinezsád jelenlegi elnök három kihívója közül kettő konzervatív, a 42 női jelölt közül egy sem indulhatott az államfői tisztségért.

A 475 jelentkezőből összesen négy jelölt indulását hagyta jóvá az iráni Őrök Tanácsa a június 12-én tartandó elnökválasztásra: Mir Hoszein Muszavi,  Mehdi Karubi és Mohszen Rezai mérkőzhet meg a jelenlegi elnökkel, Mahmúd Ahmadinezsáddal – jelentette be szerdán Szadek Mahszuli belügyminiszter.

A volt kormányfő Muszavi reformerek által is támogatott konzervatív, Karubi volt parlamenti elnök reformer, Rezai, a  nagyhatalmú Forradalmi Gárda korábbi vezetője pedig konzervatív. Az  ultrakonzervatív Ahmadinezsád Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének, Ali Hamenei ajatolláhnak az alig palástolt támogatását  élvezi.

Hamenei megígérte, hogy nyilvánosan egyik jelöltet sem támogatja, de nem csinált nagy titkot abból, hogy Ahmadinezsádot részesíti előnyben. Május 12-én, pontosan egy hónappal a voksolás előtt a legfőbb vezető megrajzolta az eszményi jelölt portréját, pontosan olyat, amilyennek a jelenlegi államfő láttatni szeretné magát.

Az Őrök Tanácsa, amely megvizsgálta a 475 személyt (május 9-e volt a jelentkezési határidő), a 42 női jelölt közül egyet sem juttatott be a jelöltek közé.

Az Őrök Tanácsának feladata volt, hogy megszűrjék a jelentkezőket. Bár a törvény értelmében minden iráni jelöltetheti magát az elnökségre, valójában csak olyanoknak van esélyük, akik a vallási és politikai személyiségekhez kötődnek, s hűek az Iszlám Köztársaság elveihez és az ország hivatalos vallásához, vagyis a síita iszlámhoz. Az állam által hivatalosan elismert szunnita, keresztény, zsidó és zoroasztriánus kisebbségek hívei nem lehetnek jelöltek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.