Harmadszorra is perbe fogták Sanadert

A volt miniszterelnököt, a Horvát Demokratikus Közösség nevű volt kormánypártot és annak több tisztségviselőjét is hivatali visszaéléssel vádolják.

Horvátország történetének egyik legjelentősebb korrupciós perében, az úgynevezett Fimi Media-ügyben azzal vádolják az állami tisztségviselőket, hogy a közbeszerzési törvényeket megsértve működtek együtt a Fimi Media marketing ügynökséggel - jelentette a Hirado.hu hírportál a távirati iroda alapján. Valódi és fiktív megrendeléseket adtak a cégnek, a neki szóló kifizetések nagy része - 70 millió kuna (mostani árfolyamon 2,8 milliárd forint) - Ivo Sanader volt kormányfőnél vagy a HDZ feketekasszájában kötött ki, és a párt választási kampányait finanszírozták belőle. Sanader és a szóvivő, Ratko Macek tagadja a vádakat, azt állítják, hogy az ügyletek a tudtuk nélkül zajlottak. A per egyúttal az első olyan Horvátországban, amelyben egy pártot vádolnak. Sanader 2009 júliusában mondott le miniszterelnöki és pártelnöki tisztségéről, a HDZ tavaly decemberig volt kormányon.

Sanader ellen tavaly november óta már folyik egy egyesített per, amelyben egyrészt azzal vádolják, hogy kormányfői hatalmával visszaélve jutalékot fogadott el egy osztrák banktól, cserébe lehetővé téve annak horvátországi terjeszkedését.

Egy másik vádpont szerint 10 millió eurót kapott a magyar olajcégtől, a Mol-tól, hogy meghatározó szerephez juttassa azt a horvát nemzeti olajvállalat, az INA menedzsmentjében. A Mol határozottan cáfolja a gyanúsítást, illetve Sanader ártatlanságát hangoztatja ezekben a vádpontokban is.

Ivo Sanader
Ivo Sanader a parlamenti meghallgatásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.