Harmadszor mondott le a bukaresti „Róka”

Lemondott tisztségéről Virgil Ardelean, a román belügyminisztérium felderítő és belső rendvédelmi osztályának a főnöke. A „Róka” csúfnéven ismert hadtesttábornoki rangú rendőr-főfelügyelő lemondása senkit nem lepett meg Bukarestben azt követően, hogy kinevezése miatt a belügyminiszternek, Gabriel Opreának is meg kellett válnia tisztségétől.

Oprea, aki a Szociáldemokrata Párt (SZDP) színeiben került a belügyi tárca élére, pártja konzultálása nélkül nevezte ki a belügyi kémszolgálat élére Ardeleant. Ez utóbbi azonban Bukarestben sokak szemében Traian Basescu államelnök emberének számított, a szocdemek pedig semmiképpen nem akarták, hogy a belügyminisztérium és titkosszolgálata is az államelnök befolyása alá kerüljön.

Ezért az SZDP megvonta a politikai bizalmat Opreától, aki ennek nyomán lemondásra kényszerült. Helyét ideiglenesen Dan Nica kormányfő-helyettes tölti be, aki Ardelean menesztését kilátásba helyezte. A Róka megtartása ellen szólt szerdán nagyon határozottan Mircea Geoana SZDP-elnök is, így Ardelean jobbnak látta, ha benyújtja lemondását.

Ardelean 1998 és 2007 között állt a belügyi titkosszolgálat élén, és szolgálatainak gyümölcsét általában a kormányfők élvezték, akiknek így „saját” titkosszolgálatuk működhetett. Ennek azért volt jelentősébe Bukarestben, mert a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE), valamint a Különleges Kommunikációk Szolgálata (STS) az államfő ellenőrzése alatt működik.

Az 58 esztendős Ardelean sokak szemében vörös posztó. Feltevések szerint korábbi belső kémtevékenysége során egész sor kényes adatot szerzett meg különböző politikusokról.

A szilágysági születésű rendőrtiszt 1990 után a Kolozs megyei rendőrség főparancsnoka volt. 1994-ben ellenőrzést rendelt el az akkoriban elhiresült Caritas piramisjáték irodáiban, és az akció során a több mint 250 ezer román megkárosító cég irodáiból eltűntek azok a számítógépes lemezek, amelyek a Caritas-pénzekből soron kívül részesedő romániai politikusok névsorait és felvett összegeit tartalmazták.

Ardeleant 2006-ban azzal vádolták, hogy köze volt a terrorizmussal és újságírók elrablásának kitervezésével vádolt Omar Hajszam szíriai-román üzletember Romániából történő illegális elmeneküléséhez. Akkor Ardelean benyújtotta lemondását, amelyet azonban nem fogadtak el.

Később, 2007-ben, a főfelügyelő másodjára is lemondott, de úgy látszik, most visszakívánkozott korábbi beosztásába, és Gabriel Oprea ki is nevezte. Sőt, a kinevezést a demokrata-liberális még Emil Boc kormányfő is jóváhagyta, ami azonban kiváltotta koalíciós partnerének, a szociáldemokrata Geoanának a rosszallását.

(KOLOZSVÁR)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.