Harmadszor is halálra ítélték Vegyi Alit

A harmadik halálos ítéletet szabták ki hétfőn Irakban Szaddám Huszein néhai diktátor „Vegyi Ali” gúnynéven emlegetett unokatestvérére, Ali Haszan al-Madzsidra. Emberiesség elleni bűntett címén rótták ki az újabb halálbüntetést.

Összesen tizennégyen ültek a vádlottak padján. Közülük "Vegyi Alit" és két másik vádlottat - a Huszein-rezsim titkosszolgálatának egykori vezetőjét és a Baasz Párt egyik volt funkcionáriusát - ítélték halálra, 11 ember börtönbüntetést kapott, közülük hárman életfogytig tartó szabadságvesztést.

A vádlottakat az ítélet szerint felelősség terheli azért, hogy iraki katonák 1999-ben a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben megöltek több tucatnyi síita civilt, és sokakat elüldöztek. Azt akarták megakadályozni, hogy tiltakozó megmozdulás törjön ki egy síita méltóság megölése miatt. A síiták azért kezdtek szervezkedésbe, mert biztosak voltak abban, hogy a Huszein-rezsim ügynökei ölték meg a nagy tekintélynek örvendő Mohammed Szádik asz-Szadr nagyajatolláhot.

Két vádlottat - köztük Tárik Aziz volt miniszterelnök-helyettest és külügyminisztert - felmentett a bagdadi bíróság. Tárik Aziz ellen egy másik ügyben még tart a büntetőeljárás.

 

 

Ali Haszan al-Madzsid, alias 'Vegyi Ali' a vádlottak padján
Ali Haszan al-Madzsid, alias „Vegyi Ali”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.