Harmadik napja tartanak a véres összecsapások Kairóban

Újra fellángolt az elégedetlenség a Tahrír téren, az egyiptomi közvélemény azonban megosztott a legújabb fejlemények kapcsán, sokan már csak békét szeretnének. A zavargásokban kigyulladt az Egyiptom Intézet is, melyben több százezer történelmi iratot őriztek.

A tüntetők kövekkel dobálták meg a belbiztonsági erőket Kairóban; tíz ember pedig meghalt és több százan megsebesültek a harmadik napja tartó összecsapásokban. Leégett a több ezer értékes irattal teli Egyiptomi Intézet is. A Napóleon idejében alapított intézetben százezerszámra álltak a régi könyvek és kéziratok, melyek most megégtek vagy elpusztultak. Az épület még mindig füstölög, sok papír az utcákon szétszóródva hever, írja a BBC.

Több száz tüntető az utcákon és a Tahrír téren táborozott le a hideg ellenére is. Nem sokkal hajnal előtt a katonaság lezárta a teret környező utcákat, és a konfrontáció újrakezdődött. De szemtanúk szerint ez már nem olyan erőszakhullám volt, amelyben korábban tüntetőket vertek meg vagy lőttek le.

A legújabb tüntetéshullám azonban megosztja az egyiptomi közvéleményt. Miközben az aktivisták dühösek, mert még mindig a hadsereg tartja kezében a hatalmat, sokan inkább támogatnák, hogy valaki végre rendet tegyen az ország életének eme átmeneti időszakában. Az új parlamentet kijelölő választások legutóbbi fordulója békésen zajlott le, és nagyrészt az iszlamista párt nyerte meg – amely most szeretné távol tartani magát a tüntetésektől is, nehogy elvegyék tőle a választáson megszerzett szavazatait.

Vasárnap reggel az Izrael és Jordánia felé húzódó gázvezetékre is rátámadtak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.