Harlemi feketék mutathatnak utat a magyar romák beilleszkedéséhez

Magyar és amerikai szakemberek részvételével konferenciát rendeznek júniusban Washingtonban arról, hogy a fekete gyerekek integrációját segíteni hivatott harlemi program átültethető-e Magyarországra, a romák helyzetének javítására - mondta magyar újságíróknak pénteken a washingtoni nagykövet.

Szombati Béla - a konferencia ötletadója - elmondta: a 70-es években, New York akkor kimondottan rosszhírű negyedében, Harlemben indult a Harlem Children's Zone nevű program, amely Bill Clinton elnöksége idején futott fel. A program sikeres volt, az egykori és a mostani Harlem között ég és föld a különbség, a kerület elindult a középosztályosodás útján - tette hozzá.

A programra Szombati Béla tavaly figyelt fel. Az tetszett meg neki, hogy átfogó megközelítésről van szó, amelyben sok kérdéssel foglalkoztak: kezelték az egészségügyi ellátás, a munkahelyteremtés, a diszkrimináció és a bűnözés elleni küzdelem kérdéseit is. Rámutatott: a program az oktatásra fókuszál, a gyerekekkel már az iskola előtt, hároméves kortól foglalkoznak. 

- Ez reményeim szerint nagyon jó eszköz lehet arra, hogy a megoldás irányába haladjunk - mondta a nagykövet. Megjegyezte: a két ország, a két helyzet között különbségek, de hasonlóságok is vannak. Az amerikai integrációs program nagyvárosi közegben működött, és működik ma is. Magyarországon is vannak olyan, magas arányban romák lakta nagyvárosi közegek, amelyek sok tekintetben olyan problémákkal küszködnek, amilyenekkel Harlem korábban küszködött - mutatott rá a nagykövet.

Szombati szerint a Johns Hopkins Egyetemen június 7-8-án rendezendő tanácskozás célja részletesen megvizsgálni, valóban alkalmazható-e Magyarországon a harlemi program. Ha a szakemberek - 14 magyar és tucatnyi amerikai szakértő - úgy látják, hogy a program átültethető, akkor egy másfél-kétéves kísérleti programot lehetne indítani Magyarországra, előreláthatólag valamelyik vidéki nagyvárosban.

A program ősztől, az önkormányzati választások után kezdődhetne. Ha sikerrel jár, akkor "nagyobb kifutása is lehet" az ötletnek - fogalmazott a nagykövet. Kifejtette: az Obama-adminisztráció napirendre tűzte, hogy a harlemi programot annak sikere nyomán további 20 amerikai nagyvárosban, például Chicagóban vagy Los Angelesben megismételjék.

A nagykövet emlékeztetett rá, hogy a magyarországi átültetésről szóló elképzelést a magyar kormány támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.