Harcok törtek ki Kinshasában

Először az állami televízió és rádió székházában dördültek lövések, majd megtámadták a nemzetközi repülőteret is. Állítólag a ruandai rabszolgaság alól akarták felszabadítani a Kongói Demokratikus Köztársaságot.

Három támadó meghalt, többeket pedig letartóztattak azután, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában lerohanták az állami televízió és rádió, az RTNC székházát, és tűzharc tört ki a Ndjili nemzetközi repülőtéren is. Kinshasa hétfő reggel fél órán át fegyverzajtól visszhangzott, mígnem a hadsereg egységei közbe nem léptek, és elfogták a támadókat. Hatósági közlések szerint az első hírektől eltérően a RTNC székházára támadóknál nem volt fegyver, machetékkel törtek be az épületbe és a biztonságiak nyitottak tüzet rájuk. Ez utóbbi volt a Kinshasában első pánik oka, de Lambert Mende tájékoztatási miniszter szerint a támadóknak ellenállni sem volt esélyük, a katonákkal szemben egy órán belül megadták magukat.

A támadók helyi idő szerint reggel fél kilenc után, élő adás közben hatoltak be az épületbe. Érkezésük után a televízió elsötétült, a rádió pedig elhallgatott, de még ezelőtt két támadó jelent meg a kamerák előtt egy üzenettel, amely úgy hangzott, hogy Gideon Mukungubila jött el a kongóiakért, kiszabadítani őket a ruandai rabszolgaságból. Az üzenet nyilvánvalóan Joseph Kabila államfőnek szól, akinek az apját, Laurent Kabilát 1997-ben a bevonuló ruandai erők ültették a hatalomba a hosszú időn át irányító Mobutu Sese Seko elűzése után.

Mende a repülőtér ellenei támadásról nem beszélt a sajtónak. A Ndjilin pár perccel az RTNC székháza elleni támadás után tört ki lövöldözés. Egy vámtisztviselő a Reutersnek telefonon azt mondta, a támadók válogatás nélkül lőttek, mindenki menekült, ott keresve búvóhelyet, ahol éppen tudott.

Korábbi hírek szerint tűzharc tört ki egy katonai támaszponton, a Tshatshin is. Fültanúként egy taxisofőr az AFP hírügynökségnek erről azt mondta, hat vagy hét lövést hallott eldördülni.

Joseph Kabila 2001 óta a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke. Egy héttel azután ült le az államfői bársonyszékbe, hogy az apját egy testőr megölte. 2006-ban, majd 2011-ben is választásokon győzött. A Reuters szerint a támadók által említett név, a Gideon Mukungubila álnév, egy vallási vezetőt, Paul Joseph Mukungubilát nevezik így a hívei. Mukungubila Kabila ellenfele volt a 2006-os elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.