Harckészültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget

„Kim Dzsong Un arra utasította a Koreai Néphadsereg Legfelsőbb Parancsnokságát, hogy a határ közelében szolgálatot teljesítő egyesített erők álljanak készen a harcra és a meglepetésszerű műveletek indítására – jelentette a KCNA állami hírügynökség.
Az észak-koreai vezető az országot hat évtizede irányító Koreai Munkapárt központi katonai bizottságának sürgősségi ülésén jelentette be a harckészültség elrendelését. A phenjani kifejezés szerint „kvázi hadiállapotról” van szó.

A feszültség egy csütörtöki határincidens nyomán éleződött ki a hivatalosan a koreai háború 62 évvel ezelőtti lezárása óta is hadban álló két ország között. Észak-Korea egy rakétát lőtt ki a határ menti Jeoncseon városra azok miatt a hangszórók miatt, amelyekből Szöul Kim Dzsong Un rezsimje elleni propagandát sugároz. A rakétára Dél-Korea tüzérségi tűzzel válaszolt. 2004 óta nem volt példa arra, hogy az északiak rakétacsapást mérjenek a propagandára használt déli hangszórókra.

Észak-Korea határidőt is adott a déli propaganda leállítására. Ez helyi idő szerint szombat délután öt óra (magyar idő szerint reggel tíz), ami után a déli várakozások szerint a phenjani rezsim valószínűleg támadni fog. A két ország közötti demilitarizált zónában 11 olyan helyszín van, ahol Szöul propagandát sugárzó hangszórókat állított fel. Han Min Koo dél-koreai védelmi miniszter a vezérkar rendkívüli ülése után úgy nyilatkozott, Dél-Korea minden északi támadásra válaszolni fog. Szöul arról egyelőre még nem döntött, hogy az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi-e vagy sem.

A szivárgó hírek szerint Észak-Korea pénteken rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal akar kísérletezni a saját felségvizein. Egy Scud és egy Rodong rakétát már elkezdtek kilövőállásba helyezni.

Bár a harckészültségről szóló döntés azt jelzi, hogy Észak-Korea újra a végletekig akarja gerjeszteni a feszültséget, Phenjan megtette az első lépést a diplomáciai rendezés felé is. Kim Jak Gon, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának a főtitkára egy, a szöuli újraegyesítési minisztériumhoz szóló levélben jelezte, hogy Kim Dzsong un rezsimje hajlandó „kiutat ajánlani” a jelenlegi helyzetből.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.