Harci helikopterek zuhantak le Kenyában

Kenya légterében eltűnt az ugandai hadsereg három helikoptere – erősítette meg hétfőn Kampalában a hadsereg szóvivője. A gépek az Afrikai Unió iszlamista al-Shabaab milícia ellen harcoló erejéhez csatlakoztak volna.

Uganda négy gépet küldött volna Szomáliába, hogy erősítésként csatlakozzanak az Afrikai Uniónak (AU) az iszlamista al-Shabaab milícia ellen harcoló békefenntartó erejéhez (AMISOM).

Bogita Ongeri szóvivő tájékoztatása szerint a négy gépből álló raj az ugandai főváros entebbei légi támaszpontjáról szállt fel, “de csak az egyik helikopter érkezett meg a kelet-kenyai Garissa városába.”

Eleinte nem lehetett tudni, hogy a másik három géppel mi történt. Hétfőn azonban az ugandai hadsereg másik szóvivője, Felix Kulayigye ezredes közölte, az egyik gép kényszerleszállást hajtott végre Mount Kenya erdőségében. A MI-24 nehézfegyverzetű helikopteren 18 katona plusz a személyzet tartózkodott.

A másik két helikopter szintén nagy nehézségek árán ért földet. Meg nem erősített információk szerint halálos áldozatok nincsenek, habár a kenyai hatóságok még csak most lokalizálják, hol landolt a két gép.

A szóvivő elmondása szerint mentőcsapatot indítottak a térségbe a helikopterek felkutatására, “az időjárási körülmények azonban rendkívül nehezek”. A Kenya közepén emelkedő 5199 méter magas Mount Kenya csúcson több kisebb gleccser is található, s hegyoldalait sűrű erdőség borítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.