Harc Haider örökségéért - kegyeletsértő eszközökkel

A tartományi parlament döntött: Karintia új tartományi előjárója, Gerhard Dörfler, Haider korábbi helyettese. Az 53 éves férfi 2001 óta szerepel a politikai színtéren, Jörg Haider felkérésére a közlekedési tárcát vezette.

Nagy lendülettel, gyakran saját kezűleg vett részt a  kétnyelvű helységnévtáblák eltávolításában, politikai hitvallása egy az egyben egyezik Haiderével, csaknem ugyanannyit szerepelt a helyi sajtóban, mint főnöke.

Alig pár nappal Haider temetése után hatalmi  harc körvonalazódik a  pártban. A BZÖ, Szövetség Ausztria Jövőjéért helyi parlamenti frakciójából egy  képviselő nem a saját jelöltre, hanem a szociáldemokraták politikusára szavazott -  ami példátlan esetnek számít. Dörflert 19 szavazattal és 17 ellenszavazattal választották meg.

Megfigyelők szerint a sebtében a párt élére állított Stefan Petzner nem sokáig tölti b e a posztot: : a 27 éves politikus, aki kétértelmű megjegyzéseivel azt a látszatot kelti, hogy homoszexuális kapcsolat fűzte Haiderhez, alulmaradt a szövetségi parlamenti frakció vezetésért vívott harcban. A  frakció élére a gazdasági szakértőként számon tartott Josef Buchert választották, Petzner csak a helyettese lett.

Petzner, aki Haider halálakor nem tudta visszatartani könnyeit, s élete legfontosabb emberének elvesztéséről beszélt, mindvégig azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy az elhunyt bálvány mindenképpen őt tekintette örökösének. Arra is sűrűn utal, hogy az utolsó másfél órát - amikoris Haider nyilvánvalóan a nagy mennyiségű alkoholt magához vette -  együtt töltötték.

Bár Haider homoszexuális beállítottságáról már korábban is fel-fel röppentek pletykák, ez a mostani híresztelés egyenesen kegyeletsértésnek számít, s az özvegy nem is igen titkolja neheztelését. Claudia Haidert a tartományban oly nagyra tartják, hogy felkérték a párt irányítására, amit az asszony udvariasan elhárított. Az azonban szinte bizonyosra vehető, hogy az egyébként sem megfelelő képzettséggel, sem tapasztalattal nem rendelkező Petzner politikai felemelkedése kérészéletű lesz.

(BÉCS)

Haider temetése
Haider temetése
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.