Harc a mocsári miazmákkal

A megalakulóban lévő budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ parancsnoka dr. Kopcsó István ezredes egy évtizede, Albániában kezdte a katonaorvosi szövetségesi tapasztalatok begyűjtését. Egy harminchét fős magyar egészségügyi csoporttal elindította az első NATO-missziónkat. Szerdán indulnak Norfolkba, a NATO Transzformációs Parancsnokságára, ahol a héten aláírják a kiválósági központ felállításával kapcsolatos megállapodást.

Afganisztán egyik tábori kórházában bonyolult műtétet végez egy többnemzetiségű orvoscsoport. Mi van, ha az albán sebész másképp vág, varr sebet, kezeli a műszereket, mint Nagy-Britanniában végzett kollégája, vagy kommunikációs nehézségei vannak? Hogyan tartják meg a NATO-ban három éve érvényes előírást, hogy a katonáknak a műveleti területen, sok ezer kilométerre hazájuktól olyan orvosi ellátást kell biztosítaniuk, mint amilyet otthon kapnának? Hogyan lehet koordinálni, normákban foglalni az egyre magasabb, szigorodó katonai egészségügyi követelményeket, egyben oktatni, (ki)képezni katonaorvosokat?

Ezekre a kérdésekre ad választ a megalakulóban lévő budapesti NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ, mondja dr. Kopcsó István ezredes, a központ parancsnoka. Szerdán indulnak Amerikába, Norfolkba, a NATO Transzformációs Parancsnokságára, ahol a héten aláírják a kiválósági központ felállításával kapcsolatos megállapodást. Ezzel Magyarország rövid időn belül a második, nagy jelentőségű NATO-vállalással jelentkezik. (Az első a pápai bázisú Stratégiai Légiszállítási Képesség, a SAC házigazda-szerepének elvállalása).

Persze a katona-egészségügyi kiválósági központ terve fel sem merülhetett volna, ha Magyarország nem rendelkezne katonaorvosi és civil orvosi háttérrel, hagyományokkal, nemzetközi tapasztalatú katonai egészségügyi személyzettel. Az amerikaiak máig hálásan emlegetik a magyar katonaorvosokat, akik csaknem két évtizede, az első öbölháború idején kezelték őket. Kopcsó ezredes egy évtizede, Albániában kezdte a katonaorvosi szövetségesi tapasztalatok begyűjtését, egy harminchét fős magyar egészségügyi csoporttal elindította az első NATO-missziónkat.

Kolerával, mocsári miazmákkal, nem tiszta ivóvízzel, vírusfertőzésekkel kellett megküzdeniük egy félmilliós menekülttábor kellős közepén. A magyar katonaorvosok azóta nemzetközi békefenntartó, humanitárius feladatokban bizonyították rátermettségüket, s meggyőzhették a szigorú norfolkiakat, alkalmasak a kiválósági központ vezetésére.

A katona-egészségügyi kiválósági központ ötletével rátaláltunk egy olyan lehetőségre, ahol bizonyíthatjuk, eleget teszünk a NATO-vizsga követelményeinek, megoldjuk az akkreditációhoz szükséges feladatokat: 1. a kiképzést-továbbképzést, konferenciaszervezést, 2. A NATO egészségügyi szabványrendszere továbbfinomítását, 3. a tapasztalatok hasznosítását, a visszacsatolást – magyarázza az ezredes. A központ munkájában nemcsak a NATO-tagok, hanem a szervezethez csatlakozni, valamilyen formában társulni akaró nemzetek is részt vehetnek, mondja ideiglenes székhelyükön, a budapesti Lehel utcában az ezredes.

A kiválósági központ úgy működik, mint egy nem profitorientált szervezet. A NATO megrendeléseit, kívánságait ellenszolgáltatás nélkül teljesíti, de a részvevő (NATO-tag) szponzor államok, mások viszont fizetnek a központ által elvégzett munkáért, teljesítményekért.

Mai divatos szóval a NATO „kiszervezi" azt a feladatkört, amelyet a kiválósági központ ellát, mondja Kopcsó ezredes. Persze meg kellett győznünk a NATO-t, a norfolkiakat, hogy 1. szükség van-e az egészségügyi kiválósági központra, 2. Ha igen, akkor miért éppen Magyarország felel meg erre a legjobban, képes biztosítani a megfelelő szakértelmet, kiválóan képzett, az angol NATO-egészségügyi szaknyelvet is jól beszélő embereket. És a NATO-ban igen komolyan veszik az egészségügyet, a katonák életének védelmét, megfelelő egészségügyi ellátását a nyugat-európai viszonyoktól gyökeresen különböző környezetben is.

A NATO-államokban a közvélemény, a parlament ezt egyre inkább el is várja. A másik, hogy bizonyíthatunk, Magyarország, kis nemzet létére igenis képes rá, hogy egy ilyen fontos területen helyt álljon, vezessen egy szervezetet.

Eddig jól vettük az akadályokat, két alakuló megbeszélésen vagyunk túl, most indulunk neki a harmadik lépcsőnek, a fontos norfolki aláírásnak, foglalja össze az ezredes. – Nyitottak vagyunk az együttműködésre, Magyarországon belül (orvosegyetemekkel, egészségügyi központokkal, szervezetekkel) és azon kívül is. A több mint féltucatnyi alapító ország mellett a még nem NATO-tag Macedónia (FYROM), Szerbia, Svédország, Ukrajna is érdeklődést mutat. Ha látják, hogy a központ jól működik, még többen fognak jönni, mondja.

Dr. Kopcsó István orvos ezredes
Dr. Kopcsó István orvos ezredes
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.