Harc a hálaadásáért

Egy kaliforniai óvodában és iskolában betiltják a hagyományos hálaadásnapi jelmezeket, miután a szülők egy része a faji előítéleteket látja visszaköszönni az indián fejdíszekben.

„Közel két tucat szülő tüntetett a claremonti Condit iskola és óvoda előtt. Az évtizedes hagyományt kifogásolták: tiltakoztak az ellen, hogy az óvodások indiánnak illetve telepesnek öltözve ünnepeljék a hálaadást” – olvassuk a Los Angeles Timesban.

A kaliforniai város két általános iskolájában és óvodájában már napok óta heves vita folyt arról, hogy helyes-e, ha az óvodások indiánnak öltöznek hálaadáskor. A szülők egy része szerint megalázó az amerikai őslakosokra nézve a sztereotípiákon alapuló jelmez.

„Bizonyára Ön is megengedhetetlennek tartaná, hogy a gyerekek rabszolgának és kedves rabszolgatartónak, vagy netán zsidónak és barátságos nácinak öltözzenek” – írta az egyik kisgyerek panaszos anyukája az osztályfőnöknek. A hagyományos hálaadásnapi ünnepet kifogásolók szerint elfogadhatatlan, ha az indiánok és az amerikai telepesek viszonyát harmonikusnak állítják be.

Mások szerint szó sincs rasszista sztereotípiákról. „A fiam nagyon büszke volt rá, hogy indiánnak öltözhet” – nyilatkozta egy másik szülő. Az óvodások és kisiskolások hagyományos hálaadásnapi ünnepségét támogatók szerint az ellenzők bedőltek a politikai korrektség elitista szólamainak.

Az iskolák és az óvodák végül úgy döntöttek, hogy megtartják az ünnepséget, de a hagyományos jelmezek nélkül.

A szülők egy része azonban nem nyugodott bele a döntésbe. Hálaadás napján a két táborba csoportosuló szülők az egyik óvoda előtt gyülekeztek. A jelmezek ellenzői és pártolói között annyira elmérgesedett a vita, hogy a pedagógusok kénytelenek voltak kihívni a rendőrséget. A kiérkező rendőrök szétválasztották a szülőket. A városi tanfelügyelő házát pedig megfigyelés alá helyezték, mert névtelen fenyegetéseket kapott.

A szülők összecsapása közben gyermekeik – akik közül többen a betiltott jelmezeket viselték – vidáman játszottak az iskola udvarán.

A hálaadás esti vacsorát újrajátszó színészek egy bostoni gyerekkórházban
A hálaadás esti vacsorát újrajátszó színészek egy bostoni gyerekkórházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.