Harc az utolsó centig

Fogy az idő és fogy a pénz Görögországban, ahol a kormány tagjai mégis azt állítják: nem engednek az EU és az IMF zsarolásának. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a rögeszmés nemzetközi hitelezőket hibáztatja, de azért elküldte nekik a legújabb reformterveket.

A krétai családi házban tölti a nyarat az Athénban lakó Mikalisz Akritakisz, mert a szigeten olcsóbb az élet. „Zöldség a konyhakertből, tojás az unokatestvérem tyúkjaitól: falun tovább tart a nyugdíjam” – mesélte a 72 éves özvegy a Financial Times napilapnak. Az állami szférában dolgozott, és az elmúlt öt évben összesen nyolcszor, közel a felére csökkentették a nyugdíját.

Dühös nyugdíjasok tiltakoztak május végén a görög fővárosban
Dühös nyugdíjasok tiltakoztak május végén a görög fővárosban
Alkis Konstantinidis / Reuters

A nyugdíjreform az egyik legérzékenyebb téma az államcsőd felé sodródó Görögország és az EU/ IMF-páros közötti tárgyalásokon. Az athéni kormány kedden gyorsan elő is terjesztette az első javaslatokat, miután EU-vezetők hétfő este váratlan válságtanácskozásra gyűltek össze. Angela Merkel német kancellár látta vendégül Francois Hollande francia államfőt, Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnököt, valamint az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első emberét, Mario Draghit és Christine Lagarde-ot. A szokatlan sebességgel összehívott magas szintű egyeztetés azt mutatja: az unió nagyon is komolyan veszi a görög válságot.

– Nem engedünk a zsarolásnak – háborgott Janisz Dragaszakisz görög miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy hazája semmilyen ultimátumot nem fogad el. Nem ő a baloldali Sziriza-kormány egyetlen tagja, aki a berlini válságtalálkozó után is a keménykedést választotta. Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter hangsúlyozta: „Nincs több kompromisszum. Arra várunk, hogy a másik oldal is vállaljon felelősséget.” A Sziriza-frakció szóvivője, Nikosz Filisz leszögezte, hogy a kabinet nem ír alá semmiféle megállapodást, amely szöges ellentétben áll a megszorításellenes programjával.

Márpedig a sok milliárd eurós mentőcsomaggal (hitellel) megsegített Athénnak nincs sok választása: e hét péntekéig kell törlesztenie az IMF-nek a soron következő 300 millió eurós részletet. Ám görög kormányforrások még arra is céloztak, hogy a pénzt visszatarthatják, ha addig nem sikerül a nemzetközi hitelezőkkel megegyezésre jutni a végrehajtandó reformokról.

Láthatóan megelégelte az EU/ IMF nyomásgyakorlását Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is. A Le Monde francia napilapban azt írta: „Nem a hajthatatlanságunk vagy az érthetetlen álláspontjaink miatt nem sikerült megállapodnunk a tárgyalópartnereinkkel. Inkább egyes intézmények képviselőinek rögeszméi miatt, akik ésszerűtlen megoldásokhoz ragaszkodnak, közönyt mutatva a görög választások demokratikus végeredménye iránt.”

Az üzengetés ellenére tisztában van a téttel a görög kormányfő, aki kedden már azt jelentette be, hogy „átfogó és realista” reformcsomagot küldött a hitelezőknek, még a hétfő esti berlini válságmegbeszélés előtt. A sietség nem véletlen: a június végén lejáró mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét egyelőre nem utalták át Athénnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.