Haraszti francia becsületrendet kapott

A Becsületrend lovagi fokozatát adományozta Franciaország Haraszti Miklósnak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) volt sajtószabadság-képviselőjének.

A kitüntetést csütörtök este adták át Bécsben Franciaország EBESZ-nagykövetségén. Francois Alabrune nagykövet az elismerést átnyújtva méltatta Harasztinak életútja során, valamint ezen belül a nemzetközi szervezet tisztségviselőjeként a sajtószabadság érvényesülése érdekében kifejtett tevékenységét.

A sajtószabadság-képviselő posztját az 56 tagú, bécsi székhelyű kormányközi szervezet 1997-ben hozta létre. A megbízatás három évre szól, és egyszer újítható meg.

Haraszti Miklós a rendszerváltás előtt íróként, újságíróként, a demokratikus ellenzék tagjaként tevékenykedett. 1990-94 között az SZDSZ országgyűlési képviselője, majd egyetemi tanár volt. 2004-ben választották meg sajtószabadság-képviselővé, a tisztséget két cikluson át, 2010 márciusáig töltötte be. Utóda Dunja Mijatovic, a bosznia-hercegovinai médiahatóság volt elnöke lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.