Hány pillére lesz a Hídnak?

Úgy a parlamentből kibukott Magyar Koalíció Pártjának (MKP), mint a kormányzati szerepre készülő Hídnak is meg kell változnia a következő négy évben - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken.

Az újság szerint az eddig a szlovák és a magyar közösség között egyensúlyozgató Híd szembesülni fog egy kényelmetlen dilemmával: nyíltan felvállalja-e a szlovákiai magyar közösség problémáinak megoldását, vagy továbbra is a konfliktusok látványos elkerülésére épít.

"Bugárék kézenfekvő választásnak tűnhettek egy olyan helyzetben, amikor Slota és Fico kormányoldalról támadta a magyar kisebbséget, az MKP pedig semmit sem tett a nemzetiségi feszültségek feloldására. Most új idők jönnek. Csákyék távoznak a parlamentből, Slota és a Smer ellenzékbe szorult, a nemzetiségi témát eddig félszívvel vállaló Híd pedig hirtelen a felvidéki magyarság érdekeinek első számú képviselőjévé lép elő. Olyan politikai környezetben, amelyben az előző kormány több aknát is hátrahagyott" - fejti ki Tokár Géza, a szerző.

Szerinte az új kormány – bármennyire idegenkedik is a nemzeti témáktól – legalább két fontos, etnikai vetületű problémával fog szembesülni. "Nem tudni, miként kezelik majd a betarthatatlan nyelvtörvényt, illetve a kettős állampolgárság betiltását követő gyakorlati problémákat. Vajon valóban szép lassan kivételt kapnak a cseh, az ausztrál, az angol kettős állampolgárok? Mind a két témában ismét előkerül a magyar kártya, a Hídnak pedig megoldásokat kell szolgáltatnia – úgy, hogy ne veszítsen szlovák szavazókat, egyúttal megtartsa +nemzeti+ jellegét az etnikai magyar szavazók körében" - mutat rá Tokár.

"Az is kérdéses, hogy Bugár milyen viszonyt alakít ki a jobboldali szlovák sajtó által is előszeretettel bírált Fidesszel, hiszen Orbán pártja a következő négy évben gyakorlatilag Magyarország szinonimájának számít a közvélemény szemében" - vélekedik a szerző.

"A túlzottan szívélyes viszony elriaszthatja a szlovák szavazók egy részét, sőt, belülről oszthatja meg a pártot, az ellenséges hozzáállás pedig a magyar választókat tántorítja el hosszú távon a Hídtól" - húzza alá Tokár.

Bugár rendkívül ügyes, kompromisszumkész taktikusnak bizonyult az előző egy évben - fejti ki a szerző, de megjegyzi: a jelenlegi alapelveken működő Híd fenntartása roppant nehéz és kényes feladat.

"A párt olyan, mint egy ingatag mérleg, amelyet állandóan egyensúlyban kell tartani. Ha az egyik oldalára túl sok súly kerül, magával húzza a többit. Ezzel a dilemmával kell együtt élnie a Híd vezetőségének további négy évig – hacsak nem döntenek úgy, kényelmesebb megoldás végleg elkötelezniük magukat az egyik, vagy a másik oldalon" - záródik az Új Szó kommentárja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.