Hamis tanúzással vádolják Cameron volt sajtófőnökét

Andy Coulson a News of the World című egykori vasárnapi brit lap főszerkesztője volt. Tagadta, hogy köze lenne az illegális lehallgatásokhoz.

Hamis tanúzás miatt vádat emeltek szerda este David Cameron brit miniszterelnök volt sajtófőnöke, Andy Coulson ellen.

Coulson - mielőtt Cameron kinevezte őt a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal kommunikációs igazgatójává - a News of the World című egykori vasárnapi brit lap főszerkesztője volt. Az azóta megszüntetett lap az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botrányába keveredett, miután kiderült, hogy rendszeresen magánszemélyek - köztük egy elrabolt és meggyilkolt angol kislány - mobiltelefonjainak lehallgatásával próbált sztorivá gyúrható értesülésekhez jutni.

A News of the World információszerzési módszereinek ügyében több párhuzamos bűnügyi vizsgálat folyik; a skót hatóságok ezek egyikének keretében emeltek vádat szerda este Coulson ellen.

A lapot a skót parlament egy volt tagja, Tommy Sheridan perelte be rágalmazás címén még 2006-ban, amikor Coulson a lap főszerkesztője volt, és a pert - 200 ezer font (75 millió forint) kártérítéssel együtt - Sheridan meg is nyerte. Sheridan ellen azonban 2010-ben vádat emeltek, azon a címen, hogy a rágalmazási perben eskü alatt tett hamis vallomást. A volt politikust három év szabadságvesztésre ítélték, amiből egy évet le is töltött.

Ennek az ügynek a tárgyalásán hallgatták meg annak idején tanúként Coulsont, aki akkor már a Downing Street kommunikációs igazgatója volt, és most őt vádolják azzal, hogy a Sheridan elleni büntetőperben hamis tanúzás bűncselekményét követte el, azzal, hogy tagadta részvételét a News of the World illegális információgyűjtéseiben sőt, azt is, hogy egyáltalán tudomása volt ilyen módszerek alkalmazásáról. Ez csak az egyik mellékszála a rendkívül szövevényes és számos vonalon futó vizsgálatsorozatnak, amely a News of the World ügyében folyik.

A botrányt eredetileg az robbantotta ki, hogy tavaly nyáron kiderült: Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás nagy-britanniai sajtóérdekeltségének vasárnapi lapja - amelyet az ügy kipattanása után a tulajdonos cég szinte azonnal megszüntetett - feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy tíz éve elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek feltárására több párhuzamos politikai, rendőrségi és jogi vizsgálat indult.

A legnagyobb figyelemmel kísért vizsgálatot David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök rendelte el „a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek", és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára. Cameron a vizsgálóbizottság életre hívását bejelentő tavaly júliusi sajtóértekezletén annak a véleményének adott hangot, hogy a demokrácia életfontosságú eleme a szabad sajtó, de a sajtószabadság nem azt jelenti, hogy a sajtó a törvények felett áll. Hozzátette: a történtek világossá teszik, hogy a brit sajtó jelenlegi önszabályozási rendszere nem működik, ezért teljesen új szabályozási rendszerre van szükség.

Coulson sajtófőnöki megbízatása miatt  azonban Cameron maga is a támadások kereszttüzébe került, mivel az egykori főszerkesztőről köztudott volt érintettsége a News of the World korábbi botrányos lehallgatási ügyeiben is. Az ezekről előkerült újabb bizonyítékok miatt Coulsonnak már tavaly januárban távoznia kellett a Downing Streeten betöltött kommunikációs igazgatói állásából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.