Hamis tanúzáson érték Berlusconi ügyvédjét

Valótlan állításokat tett tanúvallomásában Silvio Berlusconi brit ügyvédje, hogy oltalmazza a jelenlegi olasz kormányfőt a kilencvenes években a politikus ellen lefolyt két perben – derült ki a három hónapja hozott elmarasztaló ítélet indoklásából.

Az ügyben eljáró milánói bíróság kedden tette közzé a február 17-i ítélet 400 oldalas indoklását. Az ítéletben négy és fél  év szabadságvesztést szabtak ki David Mills ügyvédre.

Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi attends the taping of the television program Porta a Porta (Door to door in Italian) in Rome May 5, 2009.
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi attends the taping of the television program Porta a Porta (Door to door in Italian) in Rome May 5, 2009.

Az ügyészség szerint Berlusconi 1998-ban 600 ezer dollár kenőpénzt fizetett a jogásznak a hamis tanúzásért. Berlusconi, még azelőtt, hogy politikai szerepet vállalt volna,  megalapította a Mediaset sajtóbirodalmat. A gyanú szerint a Mediaset  az 1994-1999 közötti időszakban amerikai filmek forgalmazási jogának  a megvásárlásakor a vételárat meghaladó költségekről tett  nyilatkozatot, és így Olaszországban jóval kevesebb adót fizetett  be, mint amennyire kötelezett lett volna. Az így megtakarított pénzt  - becslések szerint csaknem 90 millió eurót - a Berlusconi-klán  külföldi számlákon helyezte el Mills vezérletével, a Fininvest  pénzügyi holding szárnyai alatt.

Az ügyben 2006-ban Berlusconi ellen is eljárás indult, ezt  azonban 2008 októberében felfüggesztették, miután egy tavaly  elfogadott törvény alapján a magas rangú államú hivatalnokok, így a  kormányfő is, hivatali idejük alatt mentesülnek a bűnvádi eljárások alól. Ezt a jogszabályt jelenleg a római alkotmánybíróság vizsgálja  abból a szempontból, hogy összeegyeztethető-e az olasz alaptörvénnyel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.