Hamis sztáridézetek a Wikipédián

Amikor meghalok, a fejemben egy utolsó keringő szól majd, amelyet csak én hallhatok - ez a kétségkívül gyönyörű mondat annyira megkapó volt Maurice Jarre nekrológírói számára, hogy a legtöbbjük bele is szőtte a világhírű zeneszerzőről szóló megemlékezésébe. Egyedüli szépséghibája talán csak az, hogy egy 22 éves dublini egyetemista fejéből pattant ki.

„Amikor meghalok, a fejemben egy utolsó keringő szól majd, amelyet csak én hallhatok." „Elmondható, hogy az életem maga is egy filmzene volt. A zene volt az életem, a zene adta nekem az életet, és a zene az, ami megtart majd az emberek emlékezetében akkor is, amikor már elhagytam ezt az életet". Ez szép. Olyan szép, mint egy Maurice Jarre mű, mondhatta március 29-én számos újságíró, amikor a híres komponista halálakor olyan idézeteket keresett tőle, amelyeket beilleszthet a megírandó nekrológba. Ezek a Wikipédiában citált mondatok a legjobbkor jöttek.

Eltekintve attól a körülménytől, hogy ilyesmit Maurice Jarre sohasem jelentett ki vagy írt le, mindkét gyönyörű gondolat Shane Fitgerald agyából pattant ki. A szerző a dublini University College 22 éves szociológia- és közgazdaságtan-szakos hallgatója. Mint azt most ő maga elmondta az Irish Times-nak, a veretes szavakkal a globalizációval kapcsolatos kutatásainak keretében óhajtott kísérletet végrehajtani. Az eredmény túltett minden várakozásán, egyenesen elrémisztette.

Shane Fitzgerald a zeneszerző halála után tette fel a hamis citátumokat az internetezők közösségének kötetlen együttműködésével íródó enciklopédiára: a Wikipédia szócikkeit bárki módosíthatja, a gyakorlatban a téves vagy szándékosan hamis beírásokat más internetezők rendszerint hamarosan kijavítják.

„Nem gondoltam, hogy a dolog ilyen messze megy. Feltételeztem, hogy ezeket az általam fogalmazott mondatokat megtalálom majd néhány blogon vagy honlapon, de eszembe sem jutott, hogy világlapok is idézhetik őket" - mondta el az ír lapnak Shanon Fitzgerald..

Több vezető angolszász újság, köztük a The Guardian, a The Independent és a Daily Mail is átvette a kitalált mondatokat. A csalást végül maga az elkövető leplezte le az áldozatul esett lapok szerkesztőségébe küldött e-mailekben - jelentette az AFP hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.